загрузка...
Loading...
Check Google Page Rank

Рослинництво

ОЛІЙНІ Й ЕФІРООЛІЙНІ КУЛЬТУРИ

6.1. ОЛІЙНІ КУЛЬТУРИ

6.1.5. РІПАК ЯРИЙ

Ріпак ярий (Brassica napus L. oleifera annua Metzg.) — однорічна рослина з родини Капустяних (Brassicaceae). Він менш вибагливий до умов вирощування, ніж озимий.

Корінь ріпаку ярого веретеноподібний, проникає у ґрунт на глибину 80 см, слаборозгалужений, з невеликою кількістю бічних корінців, що розміщуються у верхньому шарі ґрунту.

Висота стебла до 1 м (у помірно вологих районах більша). Насіння дрібніше, ніж у ріпаку озимого. Маса 1000 насінин 2,5—4 г. Насіння темно-буре, темно-червоне або навіть чорне. Вміст олії в насінні близько 35%. Олія має велике харчове і промислове значення. Її використовують у хлібопекарській і консервній промисловості, у лакофарбовому і миловарному виробництві. Макуху згодовують тваринам у невеликих кількостях.

Ріпак ярий менш урожайний, ніж озимий. На дослідному полі Львівського державного аграрного університету врожайність насіння сорту Львівський коливається від 15 до 20 ц/га. За даними Чернігівської державної сільськогосподарської дослідної станції, середня врожайність ріпаку ярого становить 20 ц/га.

Ріпак ярий вирощують навіть на ґрунтах з неглибоким орним шаром. Висівають його на сірих і темно-сірих опідзолених ґрунтах. Досить високі врожаї збирають на піщано-глинистих з достатнім вмістом гумусу ґрунтах. Вирощують ріпак ярий також на окультурених торфових ґрунтах, де озимий вимерзає. На сухих ґрунтах і в посушливі роки посіви його пошкоджуються капустяними ґрунтовими блішками.

СОРТИ. В Україні найпоширеніші такі Микитинецький, Аріон, Ірис, Оредеж 2, сорти: Калинівський, Клітинний 1, Шпат, Стар, Титан.

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ. Ріпак ярий висівають у полі, призначеному під ярі зернові культури. Найвищі врожаї його збирають після картоплі, кукурудзи, буряків. Часто ріпак ярий висівають як страхову культуру замість озимого, що загинув під час перезимівлі. Висівають його і після зернобобових та зернових культур.

Обробіток ґрунту під ріпак ярий такий, як і під інші ярі культури. Ріпак ярий є одним з найкращих попередників для пшениці озимої та для інших зернових і технічних культур. Урожайність його значно підвищується після внесення фосфорних, калійних і азотних добрив (внесення азотних добрив дає найбільший приріст урожаю). Ріпак ярий добре використовує післядію органічних добрив, внесених під попередник.

Ранні посіви врожайніші й насіння їх містить багато олії. Так, у дослідах Львівського державного аграрного університету, що проводилися у Дублянах, після сівби 16 квітня зібрали 17,5 ц/га, 30 квітня—14,5,а 15 травня — лише 8,5 ц/га насіння. За ранніх строків сівби маса 1000 насінин становила 2,5, а за пізніх — 1,7 г.

За дослідними даними, ріпак ярий можна сіяти відразу після ранніх зернових культур.

Ріпак ярий сіють так само, як і озимий, широкорядним способом з міжряддями 45 см. Норма висіву насіння становить 10—12 кг/га. Якщо насіння висівають у сухий і розпушений ґрунт, проводять коткування з одночасним боронуванням легкими боронами. У вологих районах Передкарпаття і в Карпатах ріпак ярий є перспективною культурою для висівання на зелений корм, а також для використання в зеленому конвеєрі. За осінньої сівби ріпаку ярого сорту Львівський у Гірсько-Карпатському філіалі Закарпатського інституту агропромислового виробництва УААН навесні зібрали 200—300 ц/га зеленої маси.

Догляд за посівами і збирання врожаю ріпаку ярого такі самі, як і озимого.






загрузка...





загрузка...