загрузка...
Loading...

Рослинництво

ОЛІЙНІ Й ЕФІРООЛІЙНІ КУЛЬТУРИ

6.1. ОЛІЙНІ КУЛЬТУРИ

6.1.8. МАК

ГОСПОДАРСЬКЕ ЗНАЧЕННЯ. Батьківщиною маку вважають середземноморські країни, де його культура ще до нашої ери поширилась у Греції, а далі через країни Малої Азії на схід, до Індії та Китаю.

У Швейцарії у розкопках свайних будівель епохи неоліту знайдено рештки насіння маку, яке місцеве населення вживало в їжу. У 460 р. до н. е. грецький лікар Гіппократ описав спосіб приготування напою з маку під назвою «меконіум», що мав болезаспокійливі властивості. Пліній у І ст. до н.е. описав дві форми маку — дикорослий і культурний, з яких уже тоді виготовляли ліки.

У виробництві поширені дві форми маку: олійний та опійний, або лікарський.

В Азії, зокрема в Індії, Китаї, Туреччині та Ірані, мак вирощують переважно як опійну культуру. Опійний мак вирощують також у Киргизстані. В Європі мак вирощують здебільшого як олійну культуру. На великих площах сіють мак у Польщі, Чехії, Словаччині та Угорщині. В Україні мак олійний займає незначні площі у лісостеповій і степовій зонах.

Насіння олійного маку містить 45—56% олії, яка швидко висихає. Її використовують як продукт харчування, а також у кондитерській, консервній та хлібопекарській промисловості. Олію гарячого пресування використовують для виготовлення оліфи, фарб та мила. Макуха є цінним кормом для тварин і містить до 30% білка та 10% жиру.

Наркотичну речовину опій використовують як сировину для виготовлення ліків. На зелених товстостінних коробочках опійного маку роблять надрізи, з яких збирають сік. Після висихання соку отримують опій, який містить близько 25 різних алкалоїдів, зокрема морфін (10—23%), наркотин (0,2—4%), кодеїн (0,3—2%), папаверин (0,6—1%). З 1 га посіву маку мають 20—50 кг опію.

БОТАНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА. Мак (Papaver L.) належить до родини Макових. Це однорічна рослина. Корінь маку стрижневий, за сприятливих умов проникає в ґрунт на глибину до 150, а бічні корінці — до 60—80 см. Стебло прямостояче 80—150 см заввишки, вкрите, як і листки,восковим нальотом, добре розгалужене, утворює 2—6 бічних гілок і таку саму кількість насінних коробочок. Квітки великі, складаються з чотирьох пелюсток білого, червоного, фіолетового кольорів з різними відтінками.

Квітки цвітуть один день: спочатку — на головному стеблі, пізніше — на бічних гілках. Плід — насінна коробочка різної форми, залежно від сорту й умов вирощування. Примітивні форми маку мають відкриті коробочки. Під час достигання розрізняють мак сипкий із відкритими і несипкий із закритими коробочками. Насіння маку дрібне, ниркоподібне. Маса 1000 насінин 0,3—0,6 г. Воно різне за кольором: біле, жовте, рожеве, синє, фіолетове та ін.

БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ. На початку вегетації мак росте навіть за холодної, помірно вологої погоди. Насіння проростає вже за температури 2—З °С. Рослини стійкі проти весняних приморозків. Зниження температури до мінус 5—6 °С не шкодить молодим рослинам. Під час цвітіння мак потребує теплої і сухої погоди, але не жаркої, а під час достигання — знову помірно вологої і теплої. У дуже вологу погоду мак пошкоджується борошнистою росою. Тривалість вегетаційного періоду 100—120 діб.

Високі врожаї маку вирощують на родючих чорноземах, суглинкових ґрунтах та ґрунтах річкових долин, якщо вони не заболочені. Сухі піщані та важкі перезволожені ґрунти, солонці й солончаки для його вирощування непридатні.

СОРТИ. В Україні поширені скоростиглі, високоолійні сорти: Беркут, Герлах, Кристал, Корал, Франківський. Із сортів опійного маку вирощують Пржевальський 133 і Пржевальський 222.

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ. Найкращим попередником для вирощування маку у сівозміні є просапні, які залишають поля чистими від бур'янів (молоді рослини маку спочатку розвиваються дуже повільно). Можна вирощувати мак і після удобрених озимих та зернобобових. Оскільки на посівах маку проводять міжрядний обробіток ґрунту і поля після нього чисті від бур'янів, він є добрим попередником для озимої пшениці.

Обробляють ґрунт під мак так само, як і під інші технічні культури. Перед сівбою вирівнюють поверхню поля, щоб насіння загорталось у вологий ґрунт на однакову глибину. Після цього до сівби маку проводять коткування з одночасним боронуванням легкими боронами.

Мак — культура, вибаглива до родючості ґрунту і виносить з нього значно більше поживних речовин, ніж зернові. З урожаєм 14 ц/га насіння і 30 ц/га соломи він виносить близько 75 кг азоту, 73 калію, 31 фосфору і 77 кг кальцію. Засвоювальна здатність маку незначна, тому під зяблеву оранку треба вносити органічні й мінеральні добрива. Якщо мак висівають після зернових, під нього доцільно вносити 20—25 т/га гною і повне мінеральне добриво (N25-40Р25-40К40-50). Кислі ґрунти треба вапнувати.

Мак сіють якомога раніше на глибину 1—2 см з міжряддям 45 см. Норма висіву 3—4 кг/га насіння. У зв'язку з тим, що не всіма сівалками можна висівати таку незначну кількість насіння, його перед висіванням змішують із сухим піском (6—8 кг піску на 1 кг маку). Після сівби проводять коткування. Посіви маку потребують старанного догляду. Кірку перед появою сходів знищують коткуванням кільчастими котками. Як тільки з'являться сходи, проводять шарування міжрядь на глибину 3—5 см. Коли у рослин утворяться 3—4 листочки, посіви проріджують, залишаючи на 1 м рядка 7—10 рослин. Часто загущені посіви букетують, залишаючи в гнізді по 2—3 рослини (відстань між гніздами 20—25 см). Під час вегетації проводять 2—3 міжрядних обробітки ґрунту.

Мак вирощують також у змішаних посівах з іншими культурами, наприклад, з морквою, кормовими буряками. Перед сівбою змішують 1 - 2 кг насіння маку з 4—5 кг насіння моркви і висівають широкорядним способом. Під час проривання на посівах не слід залишати багато рослин. Мак часто висівають у змішаних посівах з кмином. Урожай кмину збирають на другий рік після сівби, а мак, звільняючи поле під кінець літа, сприяє розвитку кмину. Урожайність насіння маку з таких посівів становить 9— 10 ц/га.

Збирають мак тоді, коли побуріють коробочки і насіння у них пересипається. Скошують мак на високому зрізі, щоб коробочки не падали на землю і насіння під час обмолоту не засмічувалося піском. Збирають його у суху погоду, коли спаде роса. Скошений зв'язують у снопи і складають у бабки для просушування. Під час обмолоту звертають увагу на те, щоб насіння не дробилося. Насіння для просушування насипають тонким шаром і перемішують 2—3 рази на день, щоб воно не зігрівалося і не пліснявіло. Вологість насіння маку для закладання на зберігання має становити 10%.






загрузка...
загрузка...