Рослинництво

ОЛІЙНІ Й ЕФІРООЛІЙНІ КУЛЬТУРИ

6.2. ЕФІРООЛІЙНІ КУЛЬТУРИ

З ефіроолійних культур добувають ефірну (летку) олію з приємним запахом, що використовується у різних галузях промисловості — парфумерній, кондитерській, миловарній, харчовій, тютюновій тощо.

Найпоширенішими ефіроолійними культурами є коріандр, кмин, м'ята, фенхель, аніс, шавлія мускатна, лаванда та ін. Ефірна олія у цих рослинах міститься в плодах, суцвіттях, листках і стеблах. Так, у плодах коріандру — 1,5—1,8%, кмину — 6—4, анісу — 2,5—4, фенхелю — 4—7% ефірної олії. Крім того, плоди цих культур містять 15—27% жирної олії. У стеблах і листках м'яти ефірної олії міститься 2—4%. Ефірну олію добувають відгонкою водяною парою, а жирну олію — екстрагуванням органічними розчинами (табл.).

Основними районами вирощування ефіроолійних культур є Україна, Північний Кавказ, Молдова. В Україні основною зоною виробництва високоякісної ефірної олії лаванди, шавлії і троянди є Автономна Республіка Крим.

У нашій країні посівна площа ефіроолійних культур становить майже 40 тис. га.

В Україні в ефіроолійній галузі промисловості організовані спеціалізовані господарства, які займаються вирощуванням сировини.






загрузка...





загрузка...