загрузка...
Loading...
Check Google Page Rank

Рослинництво

ОЛІЙНІ Й ЕФІРООЛІЙНІ КУЛЬТУРИ

6.2. ЕФІРООЛІЙНІ КУЛЬТУРИ

6.2.6. ЛАВАНДА

Лаванда (Lavandula L.) — багаторічна, вічнозелена, напівчагарникова рослина з родини Губоцвітих. Вихід ефірної олії з суцвіть коливається від 0,8 до 2,5%. Ефірну олію використовують у парфумерній і миловарній промисловості та медицині. Лаванда — медоносна культура.

В Україні лаванду вирощують в Автономній Республіці Крим та Одеській області. Середня врожайність суцвіть лаванди становить 30, а на удобрених ґрунтах досягає 50—65 ц/га.

Найпродуктивнішими є сорти Рання, Рекорд і Степова. Ці сорти зимостійкі і за високої агротехніки досить врожайні на одному місці впродовж 15—20 років. Для вирощування лаванди відводять площі з південними схилами. Оранку під лаванду проводять на глибину 35—50 см, вносячи гній (40—50 т/га) і повне мінеральне добриво (по 40—60 кг/га діючої речовини).

Садять лаванду у жовтні живцями або частинами кущів гніздовим способом 100 х 100 або 100 х 75 см. Догляд за насадженнями полягає у розпушуванні ґрунту в міжряддях.

Збирають суцвіття лаванди через чотири-п'ять діб після початку цвітіння. Продукцію відразу відправляють на переробку. Найбільший урожай мають на третій-четвертий рік.

Кримський науково-дослідний інститут олійних і ефіроолійних культур розробив агротехніку механізованого догляду за насадженнями лаванди.

Найбільші площі лаванди (2,5—3 тис. га) зосереджено в Автономній Республіці Крим. Ефірну олію із суцвіть лаванди виробляють у спеціалізованих господарствах. Найбільшим підприємством з виробництва лавандової ефірної олії є завод центрального дослідно-виробничого господарства об'єднання «Ефірмасло» Білогірського району Автономної Республіки Крим, продукція якого експортується.






загрузка...





загрузка...