Рослинництво

ОЛІЙНІ Й ЕФІРООЛІЙНІ КУЛЬТУРИ

6.2. ЕФІРООЛІЙНІ КУЛЬТУРИ

6.2.7. ШАВЛІЯ МУСКАТНА

Шавлія мускатна (Salvia sclarea L.) — дворічна рослина з родини Губоцвітих. Суцвіття її містять до 0,3—0,35% ефірної олії, яку використовують у парфумерній і харчовій промисловості. Шавлія — медоносна культура.

В Україні шавлію вирощують в Автономній Республіці Крим, Запорізькій та Одеській областях. Урожайність суцвіть шавлії становить від 30 до 70 ц/га.

Шавлію висівають під зиму широкорядним способом із шириною міжрядь 60—70 см та нормою висіву &—8 кг/га. Глибина загортання насіння 3—4 см. На першому році вона утворює розетку, на другому — суцвіття. Під оранку восени вносять 3—4 ц/га суперфосфату і 2—3 ц/га сульфату амонію. Ґрунт у міжряддях розпушують, знищують бур'яни та проводять підживлення, вносячи 1,5—2 ц/га суперфосфату і 1—1,5 ц/га аміачної селітри.

Збирають шавлію наприкінці цвітіння і негайно відправляють на завод для переробки, оскільки навіть нетривале зберігання її призводить до втрати 50% ефірної олії.

Найпоширенішими районованими сортами шавлії є Вознесенська 24, С-785.






загрузка...





загрузка...