Сад і город (енциклопедія)

СОРТОВЕ ОБРІЗАННЯ ЯБЛУНЬ

Яблуні сортів, які слабко гілкуються й у яких формуються розріджено-ярусні або чашоподібні крони, підрізають на 1/3. До них належать такі сорти: Банан зимовий, Салгірське, Аврора, Ренет шампанський, яблуні спурових форм.

Яблуні сорту Ренет Симиренка, Макінтош, Старк Ред Голд, Джонатан, Айдаред та інші сорти, що сильно гілкуються, підрізають на 1/4-1/5.

Яблуні, які належать до сортів, що гілкуються помірно, підрізають на 1/3-1/4, а якщо яблуня гілкується слабко, яруси можна розташовувати тісніше, при тому, що скелетних гілок формують більше.

Усі яблуні в період плодоносіння регулярно обрізають, щоб не знижувалася врожайність, не втрачали якості плоди. Найвимогливіші до обрізання карликові й спурові форми яблуні, такі як спуроза форма Делішеса й Голден Делішеса, а також деякі сорти на високорослих підщепах, наприклад Джонатан, Пепін лондонський, Таврія, які також вимагають щорічного ретельного й скрупульозного обрізання. У кільчаткових сортів при регулярному обрізанні багаторічні кільчатки-плодухи омолоджуються, що також стимулює плодоносіння. Чим вище дерево, тим нижчий ступінь обрізання. Пізньостиглі сорти потрібно підрізати обережно, особливо після початку плодоносіння. Слаборослі та спурові сорти яблуні вимагають сильнішого обрізання.






загрузка...





загрузка...