Сад і город (енциклопедія)

ОБРІЗАННЯ І ФОРМУВАННЯ ГРУШІ

Груша має бруньки з високою збудливістю. Крона менше загущується, ніж у яблуні, але кільчаток на гілках утворюється дуже багато, тому їх періодично слід омолоджувати. Пагони на груші утворюються й ростуть слабкіше, ніж на яблуні. І навпаки, однолітні паростки ростуть сильніше, а кут їхнього відхилення від вертикалі часто становить менше 40°. Тому природна форма крони для груші — пірамідальна. Поєднання гострого кута відхилення та підвищеної ламкості деревини в груші призводить до того, що в період активного плодоносіння скелетне гілля не витримує ваги плодів і відламується. Тому при створенні крони округлої форми в груш використовують розріджено-ярусну крону.

Для формування розріджено-ярусної крони в груші підрізають на 1/3 однолітні прирости. Провідник у груші розвивається сильніше, ніж скелетне гілля, тому звертають увагу на те, щоб яруси скелетних гілок формувалися по черзі, причому кожен наступний ярус закладається після того, як добре розвинеться попередній. Для правильного формування крони потрібно переводити пагони продовження скелетного гілля на зовнішні паростки. Це збільшує кут відхилення гілки від вертикалі й знижує ламкість.

У зв'язку з тим, що провідник у груші розвивається швидше, ніж скелетне гілля, його сильно вкорочують, знижуючи крону, а якщо де не допомагає, то вибирають конкурента з ослабленою силою росту та переводять на нього провідник. Щоб поліпшити гілкування, у вегетаційний період, проводять регулярне прищипування.

Коли настає період плодоносіння, потрібно регулярно проріджувати крону груші й у разі потреби знижувати її. Якщо сорт належить до пізньоплідних, для прискорення початку плодоносіння можна застосовувати нахил скелетного гілля до горизонталі.






загрузка...





загрузка...