загрузка...
Loading...
Check Google Page Rank

Сад і город (енциклопедія)

ЯГІДНІ КУЛЬТУРИ

АҐРУС

Як і смородина, аґрус належить до родини ломикаменевих. У дикорослому вигляді він зустрічається на всій земній кулі: від субтропіків до районів з різко континентальним кліматом. Більшість дикорослих видів аґрусу (45) зустрічається в Північній Америці. У Європі, Азії та на Далекому Сході зустрічається 8 видів дикорослого аґрусу. Найбільш відомі європейський, алтайський і далекосхідний. Вони стали основою для виведення культурних різновидів цієї рослини в Європі.

Аґрус — багаторічний чагарник. Залежно від сорту висота його може бути від 0,5 до 2 м, із прямими або розлогими стеблами. Прикореневі пагони утворюються з бруньок підземної частини стебла, саме вони заміщають старі гілки. У перший рік

прикореневий пагін дає найбільший приріст, потім він починає гілкуватися, ріст уповільнюється. Гілки аґрусу вкриті колючками. Листя три- і п'ятилопатеве. Коренева система мідна, розвинена сильніше, ніж у смородини. Основна маса коріння розташована в шарі ґрунту завтовшки 20-60 см. Деякі скелетні корінці проростають углиб на 1-2 м.

Плодоносить аґрус на змішаних, квіткових, букетних гілочках і кільчатках. Букетні гілочки живуть найдовше — 8-10 років. Термін життя інших плодових утворень від 2 до 5 років.

Аґрус починає плодоносити на четвертий рік життя. Повного плодоносіння він досягає в 7 років.

Квітки аґрусу двостатеві, одиночні або зібрані у дво-, триквіткове гроно. Аґрус є самоплідною рослиною, але для підвищення врожаю та збільшення розміру ягід потребує перехресного запилення. Тому на ділянці бажано висаджувати кілька сортів аґрусу, що квітнуть одночасно.

З усіх ягідних чагарників у аґрусу найбільш ранній початок вегетації — перший тиждень квітня. Ранні сорти аґрусу зацвітають наприкінці квітня — на початку травня. Якщо є загроза весняних заморозків, рослину потрібно вкривати або проводити обкурювання ділянки димом. Цвіте аґрус 15-20 днів, ягоди дозрівають через 2-3 місяці після цвітіння. Залежно від сорту ягоди можуть бути зеленого, білого, жовтого, червоного, бордового або чорного кольору. Вага ягід — від 2 до 40 г.

Термін життя аґрусу на одному місці — до 30 років. Продуктивний період становить 15-18 років. У період повного плодоносіння з куща збирають 7-9 кг ягід, але в деяких сортів при гарній агротехніці врожайність доходить до 15-20 кг із куща.

На відміну від дикорослого, культурний аґрус менш зимостійкий, ніж чорна смородина. У малосніжні зими коренева система починає підмерзати при температурі -З °С. Тому молоді незагартовані кущі обов'язково мульчують і вкривають снігом.

При температурі -33 °С у більшості сортів підмерзає однолітній приріст. Це менш небезпечно, оскільки при здоровій кореневій системі кущі відновлюються через 1-5 років залежно від сорту.

Аґрус належить до світлолюбних культур, не зносить затінення. Але його можна висаджувати на ділянці з будь-яким типом ґрунту. Єдиний виняток становлять низинні заболочені ділянки, із застійною водою або рівнем ґрунтових вод понад 1,6 м від поверхні. Аґрус росте на досить кислих ґрунтах, у яких реакція ґрунтового розчину до 5-5,5.

Аґрус досить засухостійкий, але не переносить тривалого пересихання ґрунту, унаслідок чого опадають листя, зав'язь. Тому під час вегетації за відсутності опадів потребує зрошення.

Ґрунт під садіння аґрусу готують так само, як і для смородини. Збільшують тільки дозу калійних добрив. Спочатку під перекопування вносять органічні добрива або 100-120 г суперфосфату та 80-100 г сірчанокислого калію на 1 м2. Висаджують аґрус у яму, куди перед садінням уносять по 8-10 кг перегною, 150-200 г гранульованого суперфосфату й 40-60 г сірчанокислого калію. Висаджують аґрус наприкінці осені. Розміщають так, щоб відстань між рядами була 1,5-2 м, а відстань між рослинами в ряді — 1,5 м. Аґрус висаджують без нахилу, так, щоб коренева шийка була на 5-6 см нижче від поверхні ґрунту.

Догляд за аґрусом полягає в регулярному розпушуванні ґрунту, внесенні добрив, знищенні бур'янів. Щоб запобігти утворенню ґрунтової кірки, рослину мульчують. Під один кущ засипають 15-20 кг мульчі. Дешевше та зручніше робити мульчування чорною поліетиленовою плівкою.

Восени ґрунт перекопують, намагаючись не ушкодити коріння. Біля кущів — на глибину 6-8 см, у міжряддях — на глибину 14-15 см.

Щовесни під аґрус уносять азотні добрива з розрахунку 13— 15 г сечовини на 1 м2 протягом 3 років після садіння, 25-30 г сечовини на 1 м2 у наступні роки.

Під перекопування восени чи навесні вносять органічні добрива, а також суперфосфат і сірчанокислий калій. На глинистих ґрунтах і суглинках добриво вносять 1 раз на 2-3 роки з розрахунку 60-90 г суперфосфату та 40-60 г сірчанокислого калію на 1 м2. На легких ґрунтах калійні добрива вносять щовесни.

Доглядаючи за аґрусом, його регулярно обрізають. При формуванні куща прагнуть до того, аби на дорослій рослині було 20- 25 скелетних гілок різного віку. Гілля старше 6-7 років вирізують. На дорослому кущі залишають 3-4 однолітні пагони й по 3- 4 гілки 2-6-літнього віку.

Для правильного формування куща після садіння саджанці обрізають на 4 бруньки на сильних гілках і на 2 бруньки на слабких. Нежиттєздатні гілки зрізують біля основи. Через рік відбирають 3-5 найдужчих нульових пагонів, а інші видаляють. Процес формування куща в аґрусу триває 7-8 років. При цьому щорічно проріджують нульові пагони, у решти обрізають верхівку. Гілля, яке лежить на землі або загущує кущ, поламане, сухе, потрібно видаляти. Обрізання проводять восени, після збирання врожаю.

Аґрус можна вирощувати й у штамбовій формі, прищеплюючи його на штамб 30лотавої порічки. Надалі формують його, укорочуючи центральну гілку, а інші обрізаючи так, щоб крона мала округлу форму.

Відразу після садіння аґрус потрібно регулярно поливати, не допускаючи перезволоження ґрунту.






загрузка...





загрузка...