Біологія. Комплексний довідник - підготовка до ЗНО та ДПА

БІОЛОГІЯ КЛІТИНИ

 

Ліпіди

 

Ліпіди (від грец. lіроs — жир) — органічні сполуки, нерозчинні у воді. Ліпіди здатні утворювати складні сполуки з білками, вуглеводами, залишками фосфатної кислоти тощо.

Властивості: нерозчинні у воді, але добре розчинні в органічних розчинниках (бензині, хлороформі та ін.). Структурними одиницями молекул ліпідів можуть бути прості карбонові ланцюги або замісники складних циклічних молекул.

Залежно від хімічної природи, ліпіди поділяють на жири і ліпоїди (жироподібні речовини). Жири (триацилгліцероли, нейтральні жири) є основною групою ліпідів. Являють собою складні ефіри триатомного спирту гліцерину і жирних кислот або суміш вільних жирних кислот і тригліцеридів (жирові включення або краплини жиру в клітинах діатомових водоростей, жирової тканини свиней, тюленів, китів; рідкі жири (олії) в насінні льону, соняшника, арахісу тощо).Трапляються в живих клітинах і вільні жирні кислоти: пальмітинова, стеаринова, лінолева, рицинолева.

Ліпоїди — жироподібні речовини, до яких належать фосфатиди, стероїди, різнівоски і воскоподібні сполуки, а також жиророзчинні сполуки: пігменти (хлорофіли, каротини), вітаміни (A, D, Е, К).

Функції ліпідів:

— енергетична (у разі повного окиснення 1 г жирів до вуглекислого газу і води виділяється 38,9 кДж енергії). Джерело ендогенної води (при окисненні 100 г жирів виділяється 105 г води);

— структурна — основна складова клітинних мембран;

— захисна — механічний захист від ударів, тепло- і гідроізоляція;

— запасаюча — підшкірний жир у ссавців, «жирове тіло» у комах.






загрузка...





загрузка...