Бджільництво - словник-довідник

ВИТОПЛЮВАННЯ ВОСКУ процес одержання воску із суші, з восковмісної сировини тільки нагріванням без пресування. Пристрої, за допомогою яких добувають віск, називаються воскотопками. При В. в. добувається лише та частина воску, що знаходиться у вільному стані, не зв'язана з невосковими частками сушників. Тому при витоплюванні одержують віск найвищої якості.

В. в. виробляється двома способами:

сухим, коли сушу розтоплюють сухим теплом, без використання пару й води, і віск стікає через сітку або по похилій площині в бачок;

вологим (мокрим), коли сушу переробляють водяною парою або взагалі розварюють її в киплячій воді.

При сухому способі одержують менше воску. Відходи після переробки суші називають витоплюваннями. Цей спосіб застосовують тільки для суші І сорту.

При вологому способі вихід воску більший, тому що при переробці суші вимиваються тільки розчинні речовини воскової сировини, залишаючи чистий віск. Відходи, отримані при мокрому способі, називають мервою. Воскуватість витоплювань набагато

вища, ніж мерви, і на воскозаводах при переробці витоплювань одержують більше воску, ніж із пасічної мерви.

Залежно від способу переробки бджолиний віск ділиться на 4 групи:

1. Пасічний В., що його витоплюють на сонячній і водяній воскотопках або віджимають на пресах безпосередньо на пасіках. Такий віск відносять до розряду найбільш високоякісних.

2. Пресовий В., що його одержують за допомогою гвинтових або гідравлічних пресів на воскобійних заводах і витягають з різної воскової сировини. Якість цього воску залежить від сорту сировини, що переробляється, устаткування заводу й способу переробки.

Пресовий віск одержують із суші або з пасічних витоплювань і мерви. Віск із суші вважається найкращим, найбільш придатним для виготовлення штучної вощини, на яку йде найбільш високоякісний віск. Віск із мерви й витоплювань часто називають технічним, він має темний колір і знижену твердість, і його часто використовують у шкіряній, текстильній і хімічній галузях промисловості.

3. Екстракційний В., що його витягають із заводської мерви за допомогою бензину. Він належить до нижчих сортів бджолиного воску. Від перших двох сортів відрізняється м'якістю й неприємним запахом, що обумовлено вмістом у ньому залишків бензину, а також домішкою жирів і смол. Екстракційний віск використовують при виготовленні взуттєвого крему, лижної мазі тощо.

4. Вибілений В. Цей сорт піддається сонячному або хімічному відбілюванню, має велику твердість і крихкість. Його використовують у деяких галузях промисловості в невеликих кількостях для виготовлення кремів, фарб тощо. В умовах пасіки очищення воску сірчаною кислотою й відбілювання іншими хімічними речовинами проводити не рекомендується.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.