Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Бджільництво - словник-довідник

ВІДКАЧУВАННЯ МЕДУ звільнення стільників від меду. Для В. відбирають тільки зрілий мед, що його бджоли вже почали запечатувати, або він уже добре згустився й не виливається з чарунок при нахилі рамок.

Якщо викачати рідкий мед, то він незабаром забродить.

Для того щоб менше турбувати бджіл у період В. м., треба, відібравши рамки з медом, відразу замість них поставити рамки з відбудованими стільниками. Якщо в природі очікується рясний узяток, можна заздалегідь дати бджолам по дві-три надставки з магазинними рамками. Якщо ж на пасіці є багатокорпусні вулики, то працюють відразу з цілими корпусами.

Медогонка призначена для В. м. з розпечатних стільників. Діє вона за принципом центрифуги й складається з бака у формі циліндра й барабана чотирикутної рами з віссю посередині. У нижній частині бака влаштований кран для стікання меду. Обертанням рукоятки за допомогою зубчастої передачі рухається барабан.

На пасіках найчастіше використовують дво- і чотирирамкові хордіальні медогонки. Дворамкові медогонки встановлюють на невеликих пасіках, чотирирамкові на ті, де утримується до 100—150 бджолиних сімей.

За день до початку роботи з відбору меду в теплому приміщенні (18 °С) установлюють медогонку на підставці-хрестовині. Кран медогонки повинен бути на такому рівні, щоб під ним легко можна було поставити відро для стікання меду. Медогонку, щоб вона не хиталася й не зрушувалася під час роботи, укріпляють.

Для розпечатування стільників готують спеціальний стіл або широку дошку з укріпленим над нею ящиком і прикріпленою знизу лудженою сіткою для стікання меду зі зрізаних кришечок запечатки.

Для розпечатування меду використовують два гострі ножі або віброножі. Ножі в процесі роботи треба тримати в ємності з гарячою водою, яка постійно гріється на електроплиті або примусі. Працюють нагрітим ножем. Гострі й нагріті ножі дають рівний зріз і не мнуть чарунок стільників.

Для перенесення рамок з медом і рамок, звільнених від меду, готують легкі ящики.

При розпечатанні рамку тримають майже прямовисно над столом, спираючись на упорну планку, і гарячим ножем, як пилкою, зрізують тонкий шар забруса (печатки) меду. Забрус зрізують знизу вгору таким чином, щоб зняти тільки воскові кришечки над медом.

Рамки, розпечатані з обох боків, ставлять у касети медогонки, підбираючи однакові за вагою на протилежні касети. Різниця у вазі рамок викличе погану роботу медогонки. Рамки повинні щільно прилягати до сітки. У касетах нижні бруски рамок повинні бути спрямовані в один бік і при обертанні барабана знаходитися спереду, а верхній брусок ззаду. Якщо рамки розташувати верхнім бруском уперед, то погано викачається мед, а стільники потріскаються й поламаються. Щоб не зіпсувати стільники, обертання барабана починають повільно, 30-40 обертів на хвилину, поступово прискорюючи. Важкі стільники при швидкому обертанні сильніше притискає до стекол, тому мнуться чарунки стільників, стільники часто ламаються й мед погано викачується. Відкачуючи частину меду при тихому обертанні, перевертають рамку (у касетах, які не обертаються) іншим боком. Із цього боку також тихим обертанням відкачують більшу частину меду, а потім, прискорюючи оберти, звільняють повністю цей бік стільників від меду. Удруге перевертають рамки й так само швидко відкачують решту меду. Не слід різко зупиняти рух барабана.

Необхідно постійно стежити за наповненням чана медогонки й вчасно зливати з нього мед через сито у відро, а потім у відстійник. Відстоюється мед 3-4 дні, після закінчення яких із поверхні знімають піну й сміття й розливають мед у чисту, заздалегідь приготовлену тару.

Медогонку розбирають, миють, сушать на сонці або витирають. Щоб не іржавіли деякі деталі, їх протирають тканиною, змоченою в рослинній олії, накривають чохлом і зберігають у сухому приміщенні.

Віск забруса вважається найкращим, тому його промивають від меду, а потім перетоплюють на сонячній воскотопці або водяній бані.

Мед з-під зрізаних кришечок не можна змішувати з відкоченим, тому що в ньому є вода, яка потрапила з ножів. Такий мед використовують першим, тому що він не є повноцінним.

Викачування меду проводять при доброму й тривалому узятку кілька разів за період медозбору, поки показання в контрольному вулику не знизяться до 1 кг прибутку на день. При слабкому медозборі мед відкачують наприкінці узятку один раз.

Вилучивши рамки з медом, їх необхідно звільнити якнайшвидше, щоб мед не охолонув і не загустів, тому що застиглий мед важче відкачувати. Рамки, відібрані в холодний час, перед В. м. потрібно помістити на 2-3 дні в тегіле приміщення (18-25 °С).

Після останнього В. м. дають бджолам стільники для обсушування. Якщо на пасіці немає великих сімей, стільники розміщають у будь-яких вуликах. Якщо ж помічене захворювання, стільники повертають у ті ж вулики, з яких вони були видалені. Мед із рамок від хворих сімей відкачують тільки після здорових. Медогонку слід помити й продезінфікувати. (Мед від хворих сімей для людей нешкідливий.) Після ліквідації хвороби стільники необхідно перетопити.









загрузка...

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.