Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Бджільництво - словник-довідник

ВОДНІСТЬ МЕДУ — відсоток вмісту води в меді залежить від часу медозбору, вологості місцевості, погоди тощо. У суху, пекучу погоду, природно, В. низька, у дощову, відповідно, підвищена. Мед, у якому міститься більше ніж 20 % води, вважається незрілим. Наприклад, В. квіткового меду приблизно дорівнює 18 %, а падевого — на 0,5-1,5 % менше, що пояснюється більшою зрілістю останнього. Від зрілості меду, вмісту в ньому води залежить в'язкість (густота, плинність).

В. м. можна визначити різними способами. Найпростіший з них, який не потребує наявності хімічних лабораторій і може бути застосований на дрібних заготівельних базах, полягає в тому, що В. м. вираховують, виходячи з його питомої ваги. Спочатку зважують на звичайних вагах порожню скляну банку з точністю до 1 г. У банку наливають воду до певної мітки й знову зважують. Вода повинна мати температуру 15 °С. Із ваги банки з водою віднімають вагу порожньої банки й одержують вагу води (у г) або ємність банки (у см3).

Потім виливають воду, а банку добре витирають, просушують і заливають у неї мед до тієї ж позначки. Мед слід наливати обережно, щоб не утворювалася піна. Банку з медом зважують. Із ваги банки з медом віднімають вагу порожньої банки й одержують вагу меду. Вагу меду ділять на вагу води й одержують питому вагу меду.

Якщо температура меду вища або нижча 15 °С, то питому вагу його відповідно зменшують або збільшують на 0,0005 г на кожний градус.









загрузка...

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.