Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Бджільництво - словник-довідник

AMI однолітня засухостійка трав'яниста рослина родини зонтичних.

У дикому вигляді росте на солонцюватих ґрунтах, зустрічається в степах, на сухих луках, часто утворює зарості. Культивується як цінна кормова культура. Дуже добрий медонос. Навіть у посушливі роки відрізняється рясним цвітінням і плодоносінням. Висота 120-130 см, стебло пряме, гіллясте, із численними парасольками. Листя на стеблі почергове, нечисленне, пір'ясто-розсічене, голе, ясно-зеленого кольору. Квітки двостатеві, білі, дрібні, з відкритими нектарниками, зібрані у великі суцвіття складний зонтик, до 25 см у діаметрі. Нектар виділяється на верхній частині зав'язей і після опадання квіткових пелюстків. Плоди насіння яйцеподібне або яйцевидно-довгасте, дрібне, з одного боку загострене, з нитковидними прямими білими реберцями сірувато-бурого кольору. Запах ароматний, специфічний.

Бджоли охоче відвідують А. під час цвітіння, тому що просте влаштування квіток дозволяє їм легко збирати пилок і нектар. Великою перевагою рослини є тривалий період цвітіння близько двох місяців, за цей час багато медоносних дерев і рослин вже відцвітають. Найінтенсивніше виділення нектару спостерігається при температурі повітря вище за 30 °С. Вегетаційний період у неї триває до 180 днів, і майже половину цього часу вона цвіте.

Розмножується А. винятково насінням, яке необхідно піддати стратифікації. Стратифікацію проводять під снігом, у льодовику або холодному підвалі при температурі -2 °С протягом 30- 40 днів. Висівають А. до початку сівби ранніх ярових культур (можна й під зиму) на рясно удобрених й чистих від бур'янів площах. Ширина міжрядь 45-60 см, глибина закладення насіння 1,5-2 см. Розвивається швидко, утворюючи товстий кущ. Сходи з'являються на 10-17-й день після посіву. Через місяць уже настає фаза розетки. Через 3 місяці цвітіння, що триває протягом 40-45 днів. Бур'яни не приживаються поруч з А.

Мед з А. густий, прозорий, червонуватого відтінку, ароматний, приємний на смак. Зберігається він добре, довго не зацукровується.









загрузка...

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.