Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Бджільництво - словник-довідник

ГІГРОСКОПІЧНІСТЬ МЕДУ визначається здатністю меду усмоктувати з повітря вологу й утримувати її. Вона тісно пов'язана з водністю меду. Наприклад, виноградний цукор не має Г. властивостей, а плодовий цукор дуже гігроскопічний

Якщо мед, водність якого складає 17,4 %, помістити у вологе (60 %) приміщення, то він не змінить своєї водності, а зберігатиметься в такому ж вигляді. Якщо вологість повітря зміниться, наприклад, стане меншою за 60 %, — мед почне «засихати», стане більшою за 60 % — водність меду збільшиться.

Рідкий мед має більшу Г., ніж закристалізований. Навіть воскові кришечки запечатаного меду повністю не вберігають його від поглинання вологи, тому при зимівлі бджіл у вологих приміщеннях мед швидко закисає.

Якщо в сирому, але теплому приміщенні зберігати запечатані стільники, то у воскових кришечках утворюються тріщини й мед просочується назовні. У цьому випадку мед поглинатиме з повітря вологу, поступово збільшуватиметься в обсязі й давитиме на кришечки, у результаті чого з'являться тріщини. Мед у чарунках стільників забродить, розжижиться й, закиснувши, почне виділяти вуглекислий газ, який збільшить тиск ще в кілька разів.

Закисання меду можна призупинити, підігрівши його до 62 °С і підтримуючи таку температуру протягом ЗО хв, або до 75 °С — 10 хв. Варто знати, що таке прогрівання не відновлює первісну якість меду.

У жодному разі не можна зберігати мед у бочках, зроблених із сирого дерева, тому що мед завдяки своїй Г. витягне всю вологу з деревини. Висохле дерево природно зменшується в обсязі, тому в дерев'яній тарі можуть утворюватися щілини, через що мед виливатиметься. Щоб цього уникнути, перш ніж залити в бочку мед, тару просушують до вологості меду, тобто до 18-20 %. У сховищі меду вологість повітря не повинна перевищувати 60 % . При великій вологості мед треба зберігати в щільно закупореній тарі, або ж обробляти тонким шаром воску або парафіну внутрішні стінки бочок.









загрузка...

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.