Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Бджільництво - словник-довідник

ЗРІЛІСТЬ МЕДУ дозрілий мед бджоли печатають восковими кришечками. Мед з таких рамок виходить першокласним, а віск найкращої якості. Одержувати зрілий мед можна тільки від сильних і продуктивних сімей і за наявності на пасіці достатньої кількості запасних стільників на кожну бджолосім'ю.

Дозріванням меду називається процес переробки бджолами нектару або паді в мед. Це дуже складний процес. Насамперед бджоли з корму видаляють надлишок вологи. Основна частина вологи з нектару передається ректальними залозами бджіл у пряму кишку ще під час польоту. Потім бджоли відкладають нектар невеликими краплями в чарунки й неодноразово переносять його з однієї чарунки в іншу («наприскування»). У процесі цих дій випаровується частина води.

При дозріванні меду дисахарид тростинний цукор (основна частина нектару й паді) інвертується, тобто перетворюється на глюкозу та фруктозу (моноцукор). Моноцукри чудово засвоюються організмом без усякої переробки й надходять безпосередньо в кров. Інверсія не дозволяє розчину цукру кристалізуватися, що важливо при зимівлі бджіл, які не можуть харчуватися закристалізованим кормом.

При дозріванні меду відбувається також синтез полісахаридів, мед збагачується ферментами. Цукровий мед, одержуваний при згодовуванні бджолам цукрового сиропу, містить до 8 % декстринів. Розкладання й синтез цукрів відбуваються за допомогою ферментів групи карбогідрази, які виробляються в організмі бджоли й переходять у мед.

У процесі дозрівання поліпшується якість меду, його смак й аромат, а також стійкість при зберіганні. Наприклад, тютюновий мед у момент утворення трохи гірчить, а при зберіганні, особливо після кристалізації, він на смак кращає. Це свідчить про те, що дозрівання меду триває й поза вуликом. Швидкість дозрівання меду залежить від сили сім'ї, погоди. У сиру й дощову погоду процес дозрівання затягається.

У зрілому меді, на відміну від незрілого, міститься набагато менше вологи, він може довше зберігатися й не закисати, має вищу в'язкість, а кристалізуючись, перетворюється на однорідну масу. Незрілий мед, у якому міститься більше ніж 20 % води, до тривалого зберігання непридатний. Такий мед швидко закисає.









загрузка...

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.