Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Бджільництво - словник-довідник

КОЛІР МЕДУ — буває від прозорого та світлого до темно-коричневого й навіть майже чорного. К. м. залежить насамперед від рослин, з яких він зібраний, і від часу його збирання (зібраний з одного медоноса, весняний світліший, ніж осінній).

На К. м. впливають: порода бджіл, якість стільників, спосіб добування. При короткому й рясному медозборі одержують світліший мед, ніж при слабкому тривалому узятку. Чим світліший мед усередині одного ботанічного сорту, тим вища його якість. Наприклад, мед з білої акації зовсім безбарвний, він належить до найкращих сортів меду. Липець може бути темного кольору за рахунок вмісту в ньому падевого, що збирається бджолами з тієї ж липи.

Давно вже прийнято сортувати мед на 4 групи: безбарвний, тобто білий, світло-бурштиновий — світло-кремовий; бурштиновий — жовтий і темно-бурштиновий — темно-коричневий або темно-бурий.

Уважається, що темний мед (квітковий, луговий тощо) містить у собі більше мінеральних солей і є ціннішим, ніж світлі сорти. Хоча, крім гречаного, темні сорти меду (вересовий, тютюновий, каштановий, падевий) вважаються зниженої або зовсім низької якості. Темних сортів меду набагато менше, ніж білих: гречаний (від темно-бурштинового з червонуватим відтінком до темно-бурого), кроповий (темно-бурий), луговий (темний), вересовий (темний із червонуватим відтінком), оксамит далекосхідний (темний). Закристалізований мед завжди світліший за рідкий. Серед світлих медів низькоякісних сортів практично не буває.

Пігменти переходять у мед разом з нектаром, у них представлені жиро - і водорозчинні речовини. Жиророзчинні пігменти надають світлозабарвленому меду жовтого або зеленуватого відтінку. У темних сортах більша частина барвників водорозчинна — антоціани, таніни. Темно-коричневе забарвлення з'являється при тривалому зберіганні, а також при нагріванні. Від ботанічного походження меду залежить також склад барвників, їхнє визначення істотно підвищує точність установлення виду меду.









загрузка...

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.