Бджільництво - словник-довідник

КОЛІР МЕДУ — буває від прозорого та світлого до темно-коричневого й навіть майже чорного. К. м. залежить насамперед від рослин, з яких він зібраний, і від часу його збирання (зібраний з одного медоноса, весняний світліший, ніж осінній).

На К. м. впливають: порода бджіл, якість стільників, спосіб добування. При короткому й рясному медозборі одержують світліший мед, ніж при слабкому тривалому узятку. Чим світліший мед усередині одного ботанічного сорту, тим вища його якість. Наприклад, мед з білої акації зовсім безбарвний, він належить до найкращих сортів меду. Липець може бути темного кольору за рахунок вмісту в ньому падевого, що збирається бджолами з тієї ж липи.

Давно вже прийнято сортувати мед на 4 групи: безбарвний, тобто білий, світло-бурштиновий — світло-кремовий; бурштиновий — жовтий і темно-бурштиновий — темно-коричневий або темно-бурий.

Уважається, що темний мед (квітковий, луговий тощо) містить у собі більше мінеральних солей і є ціннішим, ніж світлі сорти. Хоча, крім гречаного, темні сорти меду (вересовий, тютюновий, каштановий, падевий) вважаються зниженої або зовсім низької якості. Темних сортів меду набагато менше, ніж білих: гречаний (від темно-бурштинового з червонуватим відтінком до темно-бурого), кроповий (темно-бурий), луговий (темний), вересовий (темний із червонуватим відтінком), оксамит далекосхідний (темний). Закристалізований мед завжди світліший за рідкий. Серед світлих медів низькоякісних сортів практично не буває.

Пігменти переходять у мед разом з нектаром, у них представлені жиро - і водорозчинні речовини. Жиророзчинні пігменти надають світлозабарвленому меду жовтого або зеленуватого відтінку. У темних сортах більша частина барвників водорозчинна — антоціани, таніни. Темно-коричневе забарвлення з'являється при тривалому зберіганні, а також при нагріванні. Від ботанічного походження меду залежить також склад барвників, їхнє визначення істотно підвищує точність установлення виду меду.





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити