Бджільництво - словник-довідник

МЕДОВІДСТІЙНИКИ — спеціальні ємності, використовувані для очищення або дозрівання меду. При очищенні меду від сторонніх дрібних домішок застосовують відстоювання: домішки, важчі за мед, осідають на дно, натомість легкі — збираються на поверхні. Легкі домішки складають близько 90 % від загальної кількості забруднюючих речовин.

Під час відстоювання не тільки видаляються сторонні домішки, але й відбувається розшаровування меду. У верхньому шарі залишається мед, який має більшу водність, а в нижньому — важчий, що має меншу водність. При відстоюванні можливим є також дозрівання меду. Для цього відстійні баки закривають сіткою або марлею, які не перешкоджатимуть випаровуванню з нього вологи.

Чим вища температура меду, тим меншою повинна бути тривалість його відстоювання. Наприклад, при температурі меду 10 °С відстоювання має тривати 15 діб, а при 35 °С — 0,5 доби.

М. не можна робити з оцинкованого заліза (цинк у з'єднанні з кислотами меду утворює шкідливі солі). Роблять їх з алюмінію або іншого матеріалу, який не має домішки свинцю.

Нагрівати мед для очищення не рекомендується, тому що це погіршує його якість.






Personalised Essay Writing Service for You

Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити