Бджільництво - словник-довідник

МЕДОВІДСТІЙНИКИ — спеціальні ємності, використовувані для очищення або дозрівання меду. При очищенні меду від сторонніх дрібних домішок застосовують відстоювання: домішки, важчі за мед, осідають на дно, натомість легкі — збираються на поверхні. Легкі домішки складають близько 90 % від загальної кількості забруднюючих речовин.

Під час відстоювання не тільки видаляються сторонні домішки, але й відбувається розшаровування меду. У верхньому шарі залишається мед, який має більшу водність, а в нижньому — важчий, що має меншу водність. При відстоюванні можливим є також дозрівання меду. Для цього відстійні баки закривають сіткою або марлею, які не перешкоджатимуть випаровуванню з нього вологи.

Чим вища температура меду, тим меншою повинна бути тривалість його відстоювання. Наприклад, при температурі меду 10 °С відстоювання має тривати 15 діб, а при 35 °С — 0,5 доби.

М. не можна робити з оцинкованого заліза (цинк у з'єднанні з кислотами меду утворює шкідливі солі). Роблять їх з алюмінію або іншого матеріалу, який не має домішки свинцю.

Нагрівати мед для очищення не рекомендується, тому що це погіршує його якість.





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити