Бджільництво - словник-довідник

МІНЕРАЛЬНИЙ ВІСК церезин, парафін, технічний віск одержують із викопного гірського воску або з відходів, що залишилися після переробки нафти на бензин, газ тощо. Всі три види М. в. дуже відрізняються за хімічним складом від бджолиного воску.

М. в. насичений вуглеводами й зовсім не містить у собі вільних жирних кислот і складних ефірів. Тому, на відміну від бджолиного воску, він не обмилюється алкогольним розчином їдкого калію, при кип'ятінні з яким залишається незмінним.

Питома вага натурального воску при температурі 15 °С коливається від 0,956 до 0,970. При підвищенні температури на кожний градус він зменшується на 0,0008. Якщо ж питома вага воску зазначена при температурі 20 °С, його переводять у питому вагу при 15 °С, додаючи число 0,0008 х 5 = 0,004.

Твердий віск завжди важчий за розплавлений, але одночасно легший, ніж вода. Нерідко при розпізнаванні фальсифікації М. в. орієнтуються на показник питомої ваги.

М. в. у сплавах із бджолиним воском (у будь-яких процентних співвідношеннях) утворює єдину консистенцію, тому їх використовують як сурогати бджолиного воску для яких-небудь технічних потреб.

За своїми фізико-хімічними властивостями найближчий до бджолиного воску церезин. Він має білий або жовтуватий колір.

У бджолиному воску неприпустимою є наявність домішок мінерального походження. Якість воску встановлюється органолептичним дослідженням або нескладним хімічним чи фізичним аналізом.

При підмішуванні парафіну на поверхні фальсифікату утворюється ввігнутість, у тонких шарах він стає прозорим, а при розтиранні його шматочків на пальцях залишається відчуття жирності. Парафін має склоподібну масу, за питомою вагою (0,880-0,910) і температурою плавлення (44-48 °С) парафін стоїть нижче від бджолиного воску й церезину. Він легко змішується з воском у будь-яких процентних співвідношеннях, утворюючи абсолютно однорідні сплави.

Домішка церезину за зовнішнім виглядом мало відрізняється від натурального воску. Його температура плавлення така ж або вища, ніж у натурального воску, а питома вага завжди нижча. При фальсифікації, особливо вмілій, церезин уживається часто. Однак на поверхні фальсифікату він іноді утворює муаристий малюнок, що буває різним залежно від кількості домішки. Невелика кількість церезину залишає на поверхні брикету невеликі втиснені ямки. Чим більша домішка церезину, тим менші поглиблення, але навколо них утворюються концентричні кола.

При подальшому збільшенні домішки церезину збільшуються кола, що стають опуклими. Для кращого розглядання малюнка поверхню сплаву слід потерти рукою. Домішку церезину завжди можна з точністю визначити, тому що тільки вона проявляється в такий спосіб.

Технічний віск являє собою сплав церезину й парафіну з нафтовим маслом. Церезину додають близько 5 % від загальної маси для підвищення температури плавлення та твердості, основну ж масу представляють парафін і нафтове масло. Нафтове масло надає технічному воску м'якість, у сильну спеку він розм'якшується настільки, що стає майже пастоподібним. За кольором зазвичай не відрізняється від жовтого бджолиного воску, а в зламі має структуру суцільної, рівної поверхні. При нормальній температурі він ріжеться, а не колеться. Із бджолиним воском технічний змішується в будь-яких пропорціях.

Наявність перерахованих вище домішок можна виявити нескладними хімічними реакціями. Справа в тому, що церезин, парафін і технічний віск відрізняються від бджолиного воску

меншою питомою вагою. Тому в міцний винний спирт кидають шматочок чистого натурального воску й шматочок сплаву воску з 10-15 % парафіну або іншого М. в. Обидва шматочки воску опустяться на дно, тому що спирт має меншу питому вагу, ніж чистий віск і з домішкою парафіну. Потім сюди ж обережно доливають воду, ретельно перемішуючи суміш, поки фальсифікат не спливе на поверхню. Натомість натуральний віск залишиться на дні. Отриманий водяний розчин спирту (близько 44°) можна використовувати й надалі для визначення фальсифікату, але треба запам'ятати, що цей спосіб не найбільш достовірний і надійний, тому що спирт із води швидко випаровується, та й віск під дією спирту порівняно швидко змінює питому вагу.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.