Бджільництво - словник-довідник

НАГРІВАННЯ МЕДУ проводиться у виняткових випадках, тому що після підігрівання він втрачає частину своїх корисних якостей. При кип'ятінні меду відбувається розкладання цукрів, що містяться в ньому, з виділенням води й утворенням карамеланів. Карамелізований мед набуває неприємного запаху і смаку, змінює колір (темнішає). При вапняній реакції карамелізований мед утворює каламуть. Цей мед не можна згодовувати бджолам, тому що за дією на організм бджоли він подібний на падевий.

Мед підігрівають, коли хочуть установити його діастазне число. Діастаза чутлива до Н. і це дозволяє використовувати показник діастазного числа меду як індикатор його теплової обробки. Діастазна активність меду починає знижуватися вже при нагріванні його до 40-50 °С; при нагріванні до 60 °С і вище прискорюється руйнування ферменту.

У деяких випадках Н. м. просто необхідне. Закисання меду, наприклад, можна призупинити, підігрівши його до 62 °С і підтримуючи таку температуру протягом 30 хвилин, або до 75 °С — 10 хвилин. Як уже було сказано, таке прогрівання не відновлює первісну якість меду.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.