Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Бджільництво - словник-довідник

ОБРОБКА НЕКТАРУ переробка солодкої речовини, зібраної бджолами з квіток, у мед. Нектар складається з води (40- 80 %) і різних цукрів: очеретяного, рідше плодового й виноградного. О. н. складається в основному з двох процесів: зміни хімічного складу цукрів; випару зайвої вологи.

У зібраному з рослин бджолами нектарі міститься до 80 % (іноді й більше) води, у меді близько 20 %. Насамперед бджолами з корму видаляється надлишок вологи. Основна частина вологи з нектару передається ректальними залозами бджіл у пряму кишку ще під час польоту. Потім бджоли відкладають нектар невеликими краплями в чарунки й неодноразово переносять його з одного чарунки в іншу. Це робиться для якнайшвидшого випару зайвої вологи й дозрівання меду: молоді бджоли протягом 15— 20 хвилин забирають у зобок краплі, випускають їх на хоботок, проковтують, знову випускають на хоботок і т.д. Після цього нектар складається в чарунку. У міру дозрівання меду в ньому зменшується вміст води — до 18-20 %.

При дозріванні меду дисахарид — тростинний цукор (основна частина нектару й паді) інвертується, тобто перетворюється на глюкозу й фруктозу (моноцукор). Інверсія не дозволяє розчину цукру кристалізуватися, що є важливим при зимівлі бджіл, які не можуть харчуватися закристалізованим кормом.

При дозріванні меду відбувається також синтез полісахаридів, мед збагачується ферментами. Цукровий мед, одержуваний при згодовуванні бджолам цукрового сиропу, містить до 8 % декстринів. Розкладання й синтез цукрів відбуваються за допомогою ферментів групи карбогідрази, які виробляються в організмі бджоли й переходять у мед.









загрузка...

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.