Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Бджільництво - словник-довідник

ОРГАНОЛЕПТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ВОСКУ — визначення якості воску на колір, запах і смак.

Колір воску є головною ознакою якості: чим він світліший, тим вища якість. Крім кольору, звертають увагу на ступінь забруднення воску, однорідність його забарвлення на зламі. Високоякісний ясно-жовтий віск пахне медом, якщо ж він має прополісний запах, його не можна вважати високоякісним. Для переробки в штучну вощину він непридатний. О. д. є першочерговим при визначенні фальсифікації воску.

Фальсифікацію воску поділяють на дві групи: 1) додавання механічних домішок, що не з'єднуються з воском (крейда, гіпс, глина, борошно, крохмаль тощо); 2) додавання воскоподібних речовин, що утворюють із воском однорідні сплави, практично невіддільні від воску.

При підмішуванні технічного воску фальсифікат на зламі втрачає дрібнокристалічну структуру та стає настільки м'яким, що його можна різати ножем (натуральний віск не ріжеться, а розколюється). При підмішуванні парафіну на поверхні фальсифікату утворюється ввігнутість, у тонких шарах він стає прозорим, а при розтиранні його шматочків на пальцях залишається відчуття жирності. Парафін має склоподібну масу, за питомою вагою (0,880-0,910) і температурою плавлення (44-48 °С) парафін стоїть нижче бджолиного воску й церезину. Він легко змішується з воском у будь-яких процентних співвідношеннях, утворюючи абсолютно однорідні сплави.

Домішка церезину на поверхні фальсифікату іноді утворює муаристий малюнок, який буває різним залежно від кількості домішки. Невелика кількість церезину залишає на поверхні брикету невеликі втиснені ямки. Чим більша домішка церезину, тим менше заглиблення, але навколо них утворюються концентричні кола, які (при великій кількості церезину) стають опуклими.

Домішку смол визначають при жуванні: фальсифікат прилипає до зубів і викликає специфічне смакове відчуття, тоді як натуральний віск легко відділяється. Присутність великої кількості смол робить віск липким.

Сало й ін. жири визначають спалюванням воску на розпеченій плиті: утворюється їдкий неприємний захід акролеїну продукту розкладання гліцерину.

Підозрілий на механічні домішки віск розплавляють у м'якій воді, на дні збереться осад з домішок. Розчинивши віск у розчиннику (бензині, гасі, скипидарі тощо) з подальшим відфільтровуванням нерозчиненої частини визначають кількість цих домішок.

Технічний віск являє собою сплав церезину й парафіну з нафтовим маслом. Церезину додають близько 5 % від загальної маси для підвищення температури плавлення й твердості, основну ж масу представляють парафін і нафтове масло. Нафтове масло надає технічному воску м'якість, у сильну спеку він стає майже пастоподібним. За кольором зазвичай не відрізняється від жовтого бджолиного воску, а в зламі має структуру суцільної, рівної поверхні. При нормальній температурі він ріжеться, а не колеться.









загрузка...

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.