Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Бджільництво - словник-довідник

ОРГАНОЛЕПТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ МЕДУ визначення фахівцем якості меду на колір, запах і смак.

При О. д. звертають увагу на колір меду. Забарвлення його різноманітне, багате відтінками. Мед буває від прозорого й світлого до темно-коричневого й навіть майже чорного. На колір впливають порода бджіл, якість стільників, спосіб добування. Колір меду залежить насамперед від рослин, з яких він зібраний, і від часу збору (зібраний з одного медоноса, весняний світліший, ніж осінній). Наприклад, мед з білої акації абсолютно безбарвний, він належить до найкращих сортів. Загалом залежно від кольору мед розділяють на світлий, бурштиновий і темний. Серед світлих низькоякісних сортів практично не буває. Закристалізований мед завжди світліший рідкого.

При короткому й рясному медозборі одержують мед з ніжним і приємним букетом, світліший, ніж при слабкому тривалому узятку. Чим світліший мед усередині одного ботанічного сорту, тим вища його якість.

Темно-коричневе забарвлення з'являється в меду при тривалому зберіганні, а також при його нагріванні.

Звертають увагу на зовнішній вигляд і стан меду. Якщо він рідкий і вирізняється малою в'язкістю, можна з певною впевненістю сказати, що мед незрілий і містить у собі багато води. В'язкість легко визначити при кімнатній температурі: зачерпують ложкою й швидко прокручують її. Зрілий мед накручуватиметься на ложку, незрілий стікатиме.

Якщо на поверхні утворилася піна, це свідчить про те, що мед закис. Від меду, який щойно почав закисати, іде сильний і ароматний фруктовий запах, від закислого кислий.

Деякі сорти мають дуже ніжний і приємний запах, інші неприємний запах (тютюну й інших рослин). Аромат меду не слід розуміти як запах, тому що він сприймається не через ніс, а смаковими рецепторами. Мед, наприклад, з додаванням паді має специфічний смак солоду й менш солодкий, ніж якісний мед. Буває мед із приємним, але дуже різким смаком, що подразнює слизову оболонку рота. Як правило, це мед падевий, тютюновий, каштановий та ін.

При О. д. меду звертають увагу на його чистоту й характер його кристалізації. Розшарування закристалізованого меду на два шари (нижній осілий, верхній сироподібний) вказує на його незрілість.









загрузка...

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.