Бджільництво - словник-довідник

ПЕРЕКЛЮЧЕННЯ БДЖІЛ З ОДНИХ РОСЛИН НА ІНШІ — відбувається у зв'язку з тим, що рослини цвітуть у різний час і з неоднаковою інтенсивністю виділяють нектар. Особливо неохоче бджоли переключаються на квітки рослин, які погано виділяють нектар або є важкодоступними. Застосування дресирування бджіл, як правило, не приносить позитивних результатів.

Процес переключення бджіл на іншу культуру можна прискорити, якщо обробити відвідувані квітки розчинами, до яких бджоли ставляться негативно — 8% -вий розчин лимонної кислоти або 50% -вий розчин хлористого кальцію. Цими розчинами обприскують медоносні культури. З вечора в гнізда бджіл ставлять годівниці з такими ж розчинами.

Одночасно у бджіл виробляють умовний рефлекс на запах нової рослини. Для цього готують 50%-вий розчин цукрового сиропу, ароматизованого квітками рослин, на які необхідно переключити бджіл. Отриманий ароматизований сироп дають сім'ям уранці, до літання бджіл. Такий комплекс віднадження й привчання до медоносів проводять протягом 2-3 днів, поки більша частина бджіл не переключиться на медозбір із необхідної культури.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.