Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Бджільництво - словник-довідник

ПЕРЕРОБКА ВОСКОСИРОВИНИ. Суш 1 сорту перетоплюють на сонячній воскотопці. Залишки після її переробки (витопки), а також суш 2 і 3 сортів переробляють на пасіці на парових воскотопках і воскопресах. Відходи після пресування (мерва) і частково витопки йдуть на воскобійні заводи, а заводська мерва на воскоекстракційні заводи.

Воскосировина 1 сорту біла, жовта або бурштинова суш, що просвічується в денцях, без перги й меду, молі та цвілі, суха. Воскуватість від 70 % і вище.

Воскосировина 2 сорту темно-коричнева або темна суш, що просвічується в денцях, без перги й меду й інших сторонніх домішок, суха. До цього сорту належить ясно-жовта суш 1 сорту з домішкою перги до 15 % за обсягом незім'ятого стільника. Воскуватість від 55 % до 70 %.

Воскосировина 3 сорту — темно-бура або чорна, не просвічується, суха, легка суш, без меду, перги й інших сторонніх домішок. До цього сорту належить також світліша суш, що містить пергу. Воскуватість від 40 до 55 % .

Суш, що не відповідає навіть кондиціям третього сорту, прирівнюється до витопок.

На невеликих пасіках воскову сировину переробляють двома способами:

1)перетоплюванням на сонячній та іншій воскотопках;

2)переробкою на пасічних воскопресах.

Переробка різних сортів воскосировини дає різні виходи воску й мерви.

Віск 1 сорту перетоплюють на сонячній воскотопці й одержують віск-капанець вищої проби.

Витопки після сонячної воскотопки містять від 48 до 52 % воску, їх найдоцільніше переробити на пасіці, а отримані відходи (пасічну мерву) здати на воскозаготівельні пункти. На воскобійних заводах одержують заводську мерву, у якій міститься ще не менше ніж 20 % воску.

На сонячній воскотопці можна перетоплювати тільки світлу суш 1 сорту воскуватістю від 70 % і вище. Це обрізки світлих стільників, вирізки з будівельних рамок і воскові кришечки.

У сонячній воскотопці перетоплюють тільки суху суш. Суш, попередньо розварену у воді, класти у воскотопку не можна, тому що воскотопка працюватиме вкрай незадовільно.

Воскосировина 2 і 3 сортів і витопки переробляють на воскопресі, попередньо розваривши їх. Для розварювання користуються тільки алюмінієвим, емальованим або гончарним посудом. Луджений, мідний і оцинкований посуд не підходить. У процесі відціджування не допускають остигання розвареної суші. Зниження температури збільшить в'язкість воску, тому він важко відділятиметься від воскосировини й мерва вийде більш восковитою.

Якість продукту залежить ще й від якості розварювання воскової сировини. Воскосировину, призначену для розварювання, кладуть у ємність, заливають водою й на вогні або електроплиті нагрівають і доводять до кипіння. Вільний віск суші розплавляється й спливає на поверхню. Сировину постійно перемішують і кип'ятять доти, поки не розпадуться всі шматочки суші й вона не стане зовсім м'якою.

Якщо в розвареній восковій сировині залишаться шматочки твердої суші, то в них залишиться віск і вихід його при пресуванні знизиться.

Повноцінну воскову сировину замочувати не треба, але сушу, яка містить пергу, падевий мед або забруднену екскрементами бджіл, рекомендується вимочувати в теплій воді протягом 1— 2 діб. Якщо суш не очистити, то ці речовини, будучи емульгаторами, сприятимуть утворенню емульсії воску.

Готуючи сировину до пресування, уважно стежать, щоб у неї не потрапив прополіс, який знижує якість воску.

Формують віск після того, як він трохи охолонув. Форми можуть бути зроблені з дерева, жерсті, оцинкованого заліза або порцеляни. Віск виймають із відстійника, очищають його ножем від бруду, який часто збирається знизу. Очистки знову розварюють і пресують.

Дерев'яні форми слід змочувати водою, щоб віск не прилипав до них. Металеві форми змазують мильною водою, порцеляну — гліцерином.

Не рекомендується використовувати форми великих розмірів, тому що віск у них протягом тривалого часу перебуватиме в рідкому стані, відстоюватиметься, що зіпсує якість воску. Заливають віск у форми тільки при температурі, близькій до його застигання. У цьому випадку віск досить швидко затвердіє у формах і матиме найкращий товарний вигляд.

Слід пам'ятати, що на пасіках, заражених гнильцевими захворюваннями, використовувати сонячну воскотопку не можна. Необхідно воскосировину від всіх бджолосімей прокип'ятити протягом 2,5-3 годин, а потім уже відціджувати або відпресовувати. Отриманий віск і мерву здають на заготівельні пункти з обов'язковою позначкою, що вони «із гнильцевих пасік», цей віск не буде відправлений на виробництво штучної вощини, через яку збудники захворювання можуть поширитися на пасіках.









загрузка...

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.