Бджільництво - словник-довідник

СИТА водяний розчин меду. На пасіках С. використовується різної концентрації: для збризкування бджіл — 1 частина меду та 2 частини води; для стимуляції на вигодовування розплоду — 1 частина меду на 1 частину води; для переробки його бджолами в мед — 4 частини меду на 1 частину води.

С. є чудовим кормом для бджіл. Мед для приготування С. відбирають тільки від здорових сімей, щоб уникнути поширення хвороб на пасіці. Для підгодування ж краще давати бджолам цукровий сироп, тому що С. має сильний запах свіжого меду, а це може спровокувати бджіл на злодійство.

С. використовується для приготування медяних вин і безалкогольних напоїв. Для приготування медяного вина С. не вариться, а для приготування медів варених вона потрібна.

Вода повинна бути чистою й теплою (близько 24 °С), у ній розчиняють мед. С. буває полуторною (з 2 частин меду й 1 частини води), подвійною (з рівних частин води й меду), потрійною (з 1 частини меду й 2 частин води) і четверною (з 1 частини меду й 3 частин води).

С. наповнюють 3/4 ємності, потім додають запас води на википання й варять. У процесі варіння треба постійно знімати піну. Після того, як С. перестане пінитися, у неї кладуть полотняний мішечок із прянощами, через 30 хв мішечок виймають. С. варять доти, поки не перестане виділятися піна. Готовий розчин розливають у чистий посуд. Коли він остудиться до 24 °С, додають свіжих дріжджів з розрахунку 10 г на 24 л води й залишають бродити при температурі 15-20 °С.

Після закінчення шумування ємності переносять у прохолодне місце (льох, підвал), для відстоювання. При переливанні в пляшки збовтувати вміст не можна, щоб не захопити знизу дріжджових опадів, які нададуть напою запах тухлого яйця.





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити