Бджільництво - словник-довідник

УПАКУВАННЯ МЕДУ, ВОСКУ Й ВОЩИНИ.

Мед зберігають у дерев'яних бочках із клепок, але найкраще зберігати його в бочках з липи, чинари, верби, бука, вільхи, кедра тощо або в липівках. Бочки й липівки роблять тільки із сухого дерева (вологість не більше 20%), усередині вкривають їх тонким шаром воску або чистим парафіном. Для виготовлення бочок годиться деревина несмолистих порід, які не виділяють пахучих і дубильних речовин. Внутрішню поверхню тари покривають тонким шаром розтопленого воску. Липівки виготовляють із дупластих липових дерев і закривають їх не кришками, а кружальцями з фанери. Обсяг їх різноманітний від 2 до 5 кг. У липівках перевозять мед, що тільки закристалізувався. Також можна використовувати скляний посуд і банки з білої жерсті.

Можливим є використання на пасіках дерев'яних ящиків, кути яких заливають воском. У ящики мед заливають тоді, коли він уже почав кристалізуватися.

Мед можна заливати в бідони або каністри місткістю 25 кг. У скляному посуді мед зберігається без псування в будь-яких приміщеннях; його герметично закривають металевими кришками.

На тарі обов'язково вказується вага (брутто, нетто), назва меду, рік його збирання.

Віск — дорогий продукт, що не піддається псуванню в будь-яких кліматичних умовах, але при зберіганні та транспортуванні необхідно запобігти його втраті. Упаковують віск у подвійні мішки й рогожі, а ящики й бочки обкладають зсередини папером. У тарі не повинно бути щілин.

Суху мерву обов'язково впаковують у тару, інакше ЇЇ може заразити воскова міль.

Невелику кількість листів вощини прокладають фанерним дощечками, розмір яких відповідає стандартному розміру листів вощини — 418 х 260мм.





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити