Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Бджільництво - словник-довідник

ФЕРМЕНТИ — білкові речовини, що прискорюють біохімічні реакції в клітинах і тканинах рослин і тварин. Ф. розщеплюють складні речовини (білки, жири й вуглеводи) на складові частини, які можуть засвоюватися організмом.

Сприяючи швидшому протіканню хімічних реакцій в організмі, самі Ф. залишаються незмінними й не входять до складу утворених кінцевих продуктів.

Найактивніші Ф. при температурі 40-50 °С, при температурі близько 90 °С вони розпадаються; температура нижче ніж 0 °С припиняє їхню дію, але не руйнує. Кожен Ф. проявляє максимальну активність при певному значенні рН (ступінь кислотності).

У бджіл численні Ф., які беруть участь у реакціях біологічного окислювання, складають групу окислювально-відновних Ф. До окисних Ф. належить каталаза, яка прискорює реакції розпаду перекису водню з утворенням води й кисню. Каталаза запобігає отруєнню бджіл під час зимівлі.

У слинних залозах і кишечнику бджіл виробляються Ф., що беруть участь у травленні. Амілаза (діастаза) і глікогеназа (глікоген) розщеплюють крохмаль і найактивніші в середній кишці. Ф. інвертаза, мальтоза й меліцетаза розщеплюють цукри й найактивніші в слинних залозах і задній кишці бджіл. Ф. слинних залоз і кишечника бджіл розщеплюють декстрини. Активність цих карбоксилаз залежить від віку бджоли й сезону. Узимку вона значно знижується.

Протеази виділяються залозистими клітинами середньої кишки й розщеплюють білки. Ліпази виробляються в середній і задній кишці й розщеплюють жири.









загрузка...

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.