Бджільництво - словник-довідник

ФІЛЬТРАЦІЯ МЕДУ очищення меду від сторонніх домішок за допомогою різних фільтрів.

Первинне очищення меду полягає в його проціджуванні через ситечко, коли він надходить із медогонки в медовідстійник або іншу тару. У процесі роботи ситечко може засмітитися, тому в приміщенні потрібно обов'язково мати запасне, щоб вчасно замінити перше. При очищенні через дуже дрібні ситечка мед стає прозорим, але при цьому значно втрачає свої цінні якості, тому що з дрібними домішками видаляються також пилкові зерна, до складу яких входять білкові речовини й ферменти.

Для очищення меду від великих сторонніх домішок застосовують фільтри великого обсягу з виймальними рамками-ситами. Мед із медогонки надходитиме в середину фільтра й, профільтровуючись через вертикальні виймальні рамки-сита, протікатиме в бічні відділення до відстійників або тари. Засмічені сита виймають і промивають.

Щоб очистити мед від сторонніх дрібних домішок, застосовують відстоювання: домішки, важчі за мед, осідають на дно. Натомість легкі збираються на поверхні. Легкі домішки складають близько 90 % від загальної кількості забруднюючих речовин.

Під час відстоювання не тільки видаляються сторонні домішки, але й відбувається розшаровування меду. У верхньому шарі залишається мед, який має більшу водність, а в нижньому важчий, що має меншу водність. При відстоюванні можливим є також дозрівання меду. Для цього відстійні баки закривають сіткою або марлею, які не перешкоджатимуть випаровуванню з нього вологи.





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити