Бджільництво - словник-довідник

ЦУКРОВИЙ МЕД — виробляється бджолами з цукрового сиропу. Бджоли складають його в чарунки, попередньо переробивши на моноцукри й інші речовини. Ц. м. містить: інвертованого цукру приблизно 65,7 %; очеретяного — 4,87 %; декстринів — 8,17 %. Він відрізняється від натурального майже повною відсутністю білкових речовин, мінеральних солей і вітамінів. Найчастіше Ц. м. є кормом для самих бджіл. Велику кількість декстринів і плодового цукру (фруктози) охороняє його від кристалізації в стільниках. Якщо ж цукровий сироп згодовувати пізно восени, то бджоли не встигають переробити його, і він легко закристалізовується в стільниках, що негативно впливає на зимівлю бджіл.

Ц. м. часто вивозиться на ринки та продається там як натуральний. З усіх фальсифікатів натурального меду цю підробку визначити найважче. Труднощі й складність виявлення цукрового меду полягає в тому, що склад натуральних медів мінливий і показники якості меду можуть помилково бути прийняті за відповідні показники Ц. м.





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити