Бджільництво - словник-довідник

ЦУКРОВИЙ СИРОП — розчин цукру й води різної концентрації, залежно від сезону й мети його використання. Сироп дають бджолам при відсутності медяних кормових запасів, при заміні неякісного меду, для стимуляції яйцекладки матки, при дресируванні бджіл і даванні сім'ї лікарських препаратів. Ц. с. може бути густим (2 частини цукру на 1 частину води), середньої густоти(1:1 води й цукри), рідким(1 частина цукру на2частини води).

Густий сироп згодовують бджолам при поповненні кормових запасів; дають його великими одноразовими порціями восени, узимку й напровесні, середньої густоти — у теплий час: навесні й наприкінці літа одноразовими порціями, рідкий — у теплий час, щоб простимулювати яйцекладку матки, дають щодня невеликими порціями по 200-300 г на бджолосім'ю.

Щоб приготувати Ц. е., у киплячу воду спочатку засипають невелику частину цукру, ретельно перемішують доти, доки він не розчиниться, а потім всипають решту. Посуд з вогню не знімають і стежать, щоб цукор не пригорів. Як тільки весь цукор розчиниться (не доводять до кипіння), посуд знімають із вогню й сироп прохолоджують до температури 30-35 °С і відразу роздають його сім'ям бджіл. Теплий сироп бджоли швидко забирають із годівниць. Якщо в годівниці залишився сироп, його необхідно злити, підігріти й тільки тоді давати повторно.

Ц. с. можна давати в суміші з пергою, дріжджами, молоком й іншими замінниками перги.

Ц. с., що дається перед зимівлею бджіл, згодовують заздалегідь, до холодів, щоб бджоли встигли переробити його на мед до формування зимового клубу.






Personalised Essay Writing Service for You

Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити