Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Рослинництво

ОСНОВИ НАСІННЄЗНАВСТВА

11.5. ВИМОГИ ДО СХОЖОСТІ Й ЧИСТОТИ НАСІННЯ

Посівні якості насіння визначають насіннєві інспекції. Для цього агрономи, які пройшли інструктаж у насіннєвих інспекціях, відбирають від кожної партії середні зразки насіння. Партія насіння — це певна маса фізично однорідного матеріалу однієї культури, одного сорту, репродукції, категорії, одного року врожаю і спільного походження. Дуже великі партії насіння поділяють на контрольні одиниці, від кожної з яких беруть середній зразок. Обов'язково відбирають зразки насіння і складають акти за формою, передбаченою відповідним державним стандартом.

Насіння для сівби передають за актом на зберігання завідуючому складом і роблять про це запис у шнуровій книзі господарства.

Схожість — найважливіший показник якості насіння, її визначають за кількістю нормальних проростків, які з'явилися через 7—10 діб пророщування.

Схожість насіння визначають у відсотках до загальної кількості насіння, взятого для аналізу. Насіння після схожості здатне проростати й утворювати нормальні проростки.

До показників схожості насіння бобових і злакових трав вимоги стандарту набагато нижчі, ніж до зернових культур. Для насіння конюшини (лучної) червоної та люцерни синьої першої-третьої репродукцій (РН-1—3) схожість має становити не менше ніж 75, а четвертої і наступних репродукцій — 65%, для еспарцету відповідно 70 і 60, суданської трави — 70— 72%.

Посівну придатність насіння визначають за формулою.

Насіння, яке швидко і дружно проростає, має високу енергію проростання. Енергію проростання насіння більшості зернових культур визначають через три доби після сівби (у відсотках) — це кількість нормально пророслих насінин до загальної кількості висіяних.

Насіння з високою енергією проростання формує проростки, які швидко ростуть та розвиваються і менше вражуються хворобами й шкідниками.

За етапами насінництва насіння сільськогосподарських культур поділяють на категорії: оригінальне, елітне і репродукції (для гібридів гібридне).

Важливим показником якості насіння є його чистота. На сортові й посівні якості насіння допускається вміст у ньому незначної кількості домішок. За етапами насінництва для більшості польових культур, в оригінального насіння (ОН) та елітного насіння (ЕН) їх допускається один, а в насінні першої-третьої репродукції (РН-1—3) — 2—3% (табл. ). В 1 кг насіння зазначених категорій зернових культур допускається вміст не більше 2—20 насінин бур'янів, а наступних репродукцій (РН-н) — 70 шт. Забороняється висівати партії насіння, що містять насіння карантинних бур'янів: амброзії, гірчака рожевого повзучого, пасльону, іпомеї плющеподібної та всіх видів повитиць.

 

ТАБЛИЦЯ . ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ НАСІННЯ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР

Культура

Категорія насіння

Сортова чистота, %, мінімум

Ураження посіву сажками, %, максимум

Вміст насіння

Вміст, %,максимум

Схожість, %, мінімум

Вологість, %, максимум

Додаткові вимоги щодо вмісту, %, максимум

основної культури, %, мінімум

інших видів, шт/кг, максимум

культурних

бур'янів

в тому числі важко- відокрем- люваних

мішечків сажки

ріжків

Пшениця

ОН

99,9

0,0/0,0

99,0

2

2

0

0,0

0,0

92

а) 14,0

 

м'яка

ЕН

99,7

0,1/0,0

99,0

5

5

0

0,0

0,01

92

б) 15,0

___

 

РН-1—3

98,0

0,3/0,1

98,0

20

20

5

0,002

0,03

92

в) 15,5

___

 

РН-н

97,0

0,5/0,3

97,0

130

70

5

0,002

0,05

87

Пшениця

ОН

99,9

0,0/0,0

99,0

2

2

0

0,0

0,0

87

а) 14,0

___

ЕН

99,7

0,1/0,0

99,0

5

5

0

0,0

0,01

87

б) 15,0

тверда

РН-1—3

98,0

0,3/0,1

98,0

20

20

5

0,002

0,03

87

 

 

РН-н

97,0

0,5/0,3

97,0

130

70

5

0,002

0,05

82

 

Жито

ОН

0,0

99,0

2

2

0

0,0

0,3

90

а) 14,0

___

 

ЕН

0,0

99,0

5

5

0

0,0

0,03

90

б) 15,0

 

РН-1—3

0,3

98,0

40

40

5

0,002

0,05

90

в) 15,5

 

РН-н

0,5

97,0

130

70

5

0,002

0,07

85

 

Ячмінь

ОН

99,9

0,0/0,0

99,0

2

2

0

0,0

0,0

92

а) 14,0

___

 

ЕН

99,7

0,1/0,0

99,0

5

5

0

0,0

0,01

92

б) 15,0

------

 

РН-1—3

98,0

0,3/0,3

98,0

60

20

5

0,002

0,03

92

в) 15,5

___

 

РН-н

97,0

0,5/0,5

97,0

230

70

5

0,002

0,05

87

------

Овес

ОН

99,9

0,0

99,0

2

3

0

0,0

0,0

92

а) 14,0

 

 

ЕН

99,7

0,1

99,0

5

5

2

0,0

0,01

92

б) 15,0

___

 

РН-1—3

98,0

0,3

98,0

60

20

5

0,002

0,03

92

в) 15,5

___

 

РН-н

97,0

0,5

97,0

230

70

10

0,002

0,05

87

Просо

ОН

99,9

0,0

99,0

2

4

0

____

92

а)&bbsp;13,5

 

 

ЕН

99,8

0,1

99,0

6

10

0

92

б) 14,5

 

РН-1—3

99,5

0,3

98,0

20

зо

0

92

в) 15,0

 

РН-н

98,0

0,5

97,0

50

150

0

87

 

Гречка

ОН

 

99,0

2

4

92

а) 14,0

 

ЕН

 

99,0

10

10

»щі

92

б) 15,0

 

РН-1—3

98,0

20

ЗО

92

в) 15,5

—<

 

РН-н

98,0

40

80

87

 

Рис

ОН

99,8

99,0

3

90

а) 14,0

—'.

 

ЕН

99,5

99,0

5

90

 

.—

 

РН-1—3

98,5

98,0

10

90

 

 

РН-н

97,0

97,0

50

85

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пелюшка

 

Горох

ОН

99,8

99,0

3

0

92

а) 14,0

0,0

 

ЕН

99,6

99,0

5

0

92

б) 15,0

0,0

 

РН-1—3

98,0

98,0

15

3

92

в) 15,5

0,5

 

РН-н

96,8

97,0

25

5

87

 

1,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Алкалоїдних

зерен

 

Люпин

ОН

99,6

99,0

3

1

87

а)

0,0

(жовтий

ЕН

99,0

99,0

10

3

 

—і

87

б) 16,0

0,5

та

РН-1—3

98,0

97,0

ЗО

15

87

в) 16,0

2,0

вузьколистий)

РН-н

96,8

95,0

50

30

82

 

3,0

Квасоля

ОН

99,8

99,0

0

0

92

а) 14,0

 

звичайна

ЕН

99,6

99,0

0

0

92

б) 14,5

 

 

РН-1—3

99,2

99,0

5

1

92

в) 15,0

 

 

РН-н

98,4

98,0

15

2

87

 

 

 

Примітки:

1. Зони за вологістю насіння незалежно від етапів насінництва (графа 12) : а) Луганська, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Херсонська області, Крим; б) Вінницька, Житомирська, Київська, Кіровоградська, Полтавська, Сумська, Харківська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська області; в) Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області.

2. Види сажок, наявність яких обмежується в посівах зернових культур (графа 4): пшениці — летюча (чисельник) та тверда (знаменник); вівса — летюча та тверда (у сумі); жита — тверда та стеблова (у сумі); ячменю — летюча (чисельник) та кам'яна (знаменник); проса — звичайна.

3. До важковідокремлюваних шкідливих бур'янів належать (графа 8): у пшениці, житі, ячмені, вівсі — вівсюг.

4. Сортова чистота вузьколистого гіркого люпину (графа 3) не нормується.

5. Під час визначення домішок у насінні рису зелені коробочки монохорії і всіх видів очерету (графа 5) вважаються кожна за одиницю.

6. Норма життєздатності на насіння озимих культур, яке висівають у рік збирання врожаю, на 3% вища, ніж норма схожості.

 

 

Згідно з вимогами державних стандартів оригінальний насінний матеріал усіх польових культур не має містити збудників рослинних хвороб. За посівними якостями відповідно до вимог стандарту розрізняють чотири категорії насіння.

Оригінальне та елітне насіння основних зернових культур повинно мати схожість не нижче 92%, а основної культури (залежно від культури) — не нижче 99%, першої-третьої репродукції — відповідно 92 і 98%, а наступних репродукції — 87 і 97%.

Оригінальне та елітне насіння висівають на насінних посівах для подальшого розмноження оригінального насіння в елітно-насінницьких та інших господарствах, внесених у Реєстр виробників насіння.

На загальних посівах висівають насіння третьої і наступних репродукцій. Посівний матеріал, що не відповідає вимогам державних стандартів, вважається некондиційним.









загрузка...

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.