Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Рослинництво

ПРЯДИВНІ КУЛЬТУРИ

7.4. КЕНАФ

ГОСПОДАРСЬКЕ ЗНАЧЕННЯ. Кенаф— високоврожайна луб'яна культура. Сухі стебла його містять до 16—18% цінного волокна, яке відзначається еластичністю, міцністю та високою гігроскопічністю. Волокно кенафу широко використовують для виробництва шпагату, мішковини, мотузок. Насіння кенафу містить до 20% технічної олії, яку застосовують у шкіряній, миловарній та лакофарбовій промисловості. Макуху згодовують тваринам.

Високі врожаї кенафу вирощують на зрошуваних площах — 150—250 ц/га зеленцевих стебел та 6—12 ц/га насіння.

Дикорослі види кенафу трапляються в Південній Америці. На великих площах кенаф вирощують в Індії, Китаї, Ірані та в деяких країнах Африки й Америки.

Кенаф досить поширена культура в Узбекистані, Киргизстані. На незначних площах його висівають на півдні Казахстану, Північному Кавказі.

На півдні України високі врожаї кенафу можна вирощувати на наносних заплавних ґрунтах річкових долин.

БОТАНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА. Кенаф (Hibiscus cannabinus L.) — однорічна рослина з родини Мальвових. Корінь стрижневий, проникає в ґрунт на глибину понад 2 м. Стебло високе (від 2 до 5 м) з антоціановим відтінком, розгалужене. Товщина його біля основи 1,5—3 см. Нижні листки прості, яйцеподібні, середні — довгасті, верхні — ланцетоподібні.

Квітки великі (діаметр до 7 см), кремового кольору. Цвітіння починається з нижніх квіток і триває півтора місяця. Кожна квітка відцвітає за один день. Кенаф — самозапильна рослина, проте трапляється і перехресне запилення. Плід — п’яти або семигнізда коробочка завдовжки і 1—2 см завширшки. В коробочці міститься до 20 насінин. Під час достигання кенафу коробочки розтріскуються. Маса 1000 насінин — 20—28 г.

Кенаф — тепло - і світлолюбна рослина короткого світлового дня. Насіння проростає за температури 10— 12 °С. За мінус 1 -1,5 °С молоді рослини гинуть. Оптимальна середньодобова температура для росту кенафу — 23—25 °С.

Високі врожаї кенафу вирощують лише в умовах зрошування або в районах, де опадів за рік випадає не менше ніж 500—600 мм.

Досить високі врожаї кенафу збирають на чорноземах, сіроземах, а також на заплавних наносних ґрунтах річкових долин, якщо вони не заболочені. Непридатні для вирощування кенафу засолені ґрунти.

У перші 3—4 тижні вегетації кенаф росте дуже повільно, а в період цвітіння приріст стебел становить 7—10 см на добу. Вегетаційний період кенафу триває 120—160 діб.

СОРТИ. Кращими районованими сортами кенафу є: Кубанський 333, Кубанський 3876, Узбецький 1574, Узбецький 1503.

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ. Кенаф вирощують як просапну культуру, розміщуючи його після удобреної озимої пшениці чи озимого ячменю, зернобобових, люцерни, а також після просапних, зокрема кукурудзи.

Добре реагує кенаф на сумісне внесення органічних і мінеральних добрив. Обробіток ґрунту під кенаф і удобрення такі самі, як і під інші луб'яні культури. Перед сівбою насіння протруюють вітаваксом 200, 75% з. п., 150—200 г на 1 ц насіння.

У зрошуваних районах перед сівбою ранньою весною проводять полив. Сівбу починають, коли ґрунт на глибині 10 см прогріється до 12—16 °С. Сіють кенаф широкорядним способом з міжряддями 60—65 см і нормою висіву на зрошуваних полях 20, а без поливу — 16 кг/га. За сівби стрічковим способом відстань між рядками в стрічці становить 15 см, а між стрічками — 60 см. Насіння загортають на глибину 4—6 см.

Упродовж вегетації 3—4 рази розпушують міжряддя і виполюють у рядках бур'яни. У зрошуваних районах посіви кенафу поливають 2—3 рази до і 1—2 рази у період цвітіння. Норма поливу — 800 м3/га води.

Для вирощування на волокно кенаф збирають під час формування коробочок. У разі запізнення зі збиранням погіршується якість волокна. На насіння кенаф збирають тоді, коли у більшості рослин достигли перші коробочки. Стебла скошують спеціально обладнаними сінокосарками і збиральними машинами ЖК-2,1 за висоти зрізу 5 см, сортують за довжиною, зв'язують у снопи діаметром 10—12 см і досушують у бабках (суслонах). Після обмолоту їх відвозять на луб'яні заводи для переробки.









загрузка...

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.