Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Рослинництво

ПРОМІЖНІ КУЛЬТУРИ

Одним з основних резервів підвищення врожайності сільськогосподарських культур і раціонального використання землі є широке впровадження посівів проміжних культур.

Проміжні культури — сільськогосподарські рослини, що дають урожай навесні до сівби або восени до збирання основної культури сівозміни, а також ті, що займають площу поля одночасно з основною культурою. Вирощують їх у літній, осінній і ранньовесняний періоди. Залежно від біологічних особливостей культур проміжні посіви поділяють на дві групи — ярі та озимі. Ярі проміжні посіви, у свою чергу, поділяють на післяжнивні, післяукісні й підсівні.

Післяжнивні культури висівають після збирання врожаю озимих і ранніх ярих зернових культур, ранніх сортів картоплі, капусти; післяукісні — після однорічних сумішок весняних строків сівби до осінніх заморозків дають другий урожай зеленої маси. Підсівні культури підсівають навесні під покрив основних озимих і ярих культур. Після збирання покривних культур підсівні посилено ростуть, розвиваються і наприкінці літа та наступної весни дають урожай.

Озимі проміжні культури сіють наприкінці літа. Вони ростуть та розвиваються в осінній і ранньовесняний періоди, а навесні дають урожай зеленої маси.

Дослідами і виробничою практикою встановлено, що в достатньо вологих лісостепових районах і на Поліссі можна ефективно вирощувати проміжні кормові культури відповідно до потреб виробництва. Крім того, проміжні культури можна вирощувати і на зрошуваних землях півдня країни.

У другій половині літа температура, атмосферні опади, енергія сонячного випромінювання та інші фактори сприяють розвитку рослин, але повністю рослинами не використовуються.

Тривалість періоду, потрібного для вирощування післяжнивних культур на Поліссі, в лісостепових районах і західних областях країни становить 95—100 діб, сума ефективних температур за цей період — 1200—1480 °С, середня кількість опадів — 150—280 мм, а в степових областях країни — відповідно 105—125 діб, 1580—1630 °С і 90—120 мм опадів. Ці дані вказують про можливість вирощування післяжнивних культур. Отже, завданням сільськогосподарського виробництва є інтенсивне використання природних факторів у другій половині літа для проміжних посівів, завдяки чому збільшиться посівна площа в сівозмінах унаслідок збирання додаткових урожаїв.

Слід зазначити, що значні площі під проміжними культурами зайняті у Данії, Бельгії, Франції, Англії та інших країнах Європи. Так, у Німеччині вони займають близько 28%, у Румунії — 9, у Польщі — 20% площі орних земель.

В Україні проміжні посіви займають близько 1,5 млн га. Проміжні культури в найближчі роки можна вирощувати на площі 2,5 млн га орних земель. Це дасть змогу додатково мати близько 12 млн т кормових одиниць. У дослідах Інституту зрошуваного землеробства УААН за останні 15 років урожайність зерна пшениці становить 55 ц/га, а в післяжнивних посівах — 370 ц/га зеленої маси кукурудзи або 278 ц/га вівсяно-горохової сумішки.

За своєю продуктивністю, збором кормів з одиниці площі найурожайніші озимі проміжні посіви, після них — післяукісні, пожнивні, підсівні.

Проміжні посіви сприяють насиченню сівозмін культурами та підвищенню їх продуктивності. Вони збільшують виробництво сільськогосподарської продукції на 7—8, а в зоні достатнього зволоження — на 12—13%. При цьому значною мірою використовуються земні й космічні фактори землеробства (світло, тепло, волога, поживні речовини). Навіть за високої врожайності (40—50 ц/га) зернові культури використовують не більше половини фотосинтетичної активної радіації (ФАР) на 1 га. Другу частину цієї енергії можна використати за допомогою пожнивних посівів.

Собівартість кормів із проміжних посівів низька і значно зменшує затрати праці і засобів на їх виробництво. Велике значення проміжні культури мають для боротьби з водною і вітровою ерозією.

Залежно від ґрунтово-кліматичних умов окремих районів упроваджують проміжні післяжнивні та післяукісні культури, які висівають для отримання врожаю восени відразу після збирання основної культури, та проміжні озимі, які висівають у серпні і збирають навесні наступного року на зелений корм, сіно або силос.









загрузка...

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.