Сад і город (енциклопедія)

ВИРОЩУВАННЯ ГОРОДНІХ КУЛЬТУР ДЛЯ ОДЕРЖАННЯ НАСІННЯ І ПОСАДКОВОГО МАТЕРІАЛУ

ГАРБУЗ

Для одержання насіння гарбуза в теплому кліматі краще вирощувати його розсадним способом. Насіння висівають за 20-30 днів до садіння у відкритий ґрунт. 30-денну розсаду висаджують у відкритий ґрунт на відстані 140 см між рослинами, якщо вирощують без підв'язування. Якщо вирощують із підв'язуванням, то відстань між рослинами — 70 см. Після формування плода огудину прищипують, залишаючи над зав'яззю 3-4 листочки. Оптимальна температура для росту й розвитку гарбуза +25...+27 °С, мінімальна — +12. ..+15 °С. Заморозків він не переносить. Хоча гарбуз добре переносить посуху, щоб одержати повноцінні плоди, його потрібно регулярно поливати. Ґрунт для вирощування гарбуза має бути родючим, рослини повинні одержувати достатню кількість світла.

Насіння висівають на глибину 3-7 см (чим важчий ґрунт, тим дрібніший посів). Норма посіву — 2-3 насінини в лунку при відстані між рослинами 70 см і між рядами 70 см. При посіві в кожну лунку потрібно налити до 1 л води, зверху засипати насіння сухою землею й не поливати. Насіння краще висівати пророщене. Для цього його на добу замочують у теплій воді, а потім протягом тижня пророщують за звичайною технологією. Після сходження роблять проривання, залишаючи в лунці по 1 рослині. Коли вже з'явиться зав'язь, потрібно підживлювати гарбуз розчином калійної солі з розрахунку 50 г добрива на 1.0 л води. Можна використовувати 10 % -ний настій коров'яку. На одну лунку витрачається 0,5 л розчину.

Штучне запилення гарбуза для одержання насіння проводять так само, як і для огірків. Після дозрівання плоди збирають, потім залишають при кімнатній температурі на 2-3 тижні, щоб вони дозріли. Стиглі плоди розрізають, витягують насіння, промивають, підсушують і зберігають при кімнатній температурі.





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити