Сад і город (енциклопедія)

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ

ГОРОДНІХ КУЛЬТУР

САДІННЯ КАРТОПЛІ ТА ДОГЛЯД ЗА РОСЛИНОЮ

Спочатку готують посадковий матеріал. Відбивають бульби вагою 50-70 г або насінну картоплю вагою не менше 25 г. Можна використовувати розрізану картоплю (с. 219). Для одержання ранніх сходів бульби потрібно яровизувати (проростити). Це прискорює ріст картоплі на 15-20 днів і зменшує ризик захворювання на фітофтору. Пророщують бульби протягом 35-45 днів на світлі при температурі 12-17 °С. Якщо бульби пророщуються на свіжому повітрі, їх слід укрити на випадок заморозків соломою. Пророщеним успішне, якщо на бульбах утворяться короткі товсті темно-зелені паростки.

Можна пророщувати картоплю у вологій суміші торфу та перегною у співвідношенні 1:1 або в піску, зволоженому поживним розчином. Бульби кладуть верхівками вгору, засипають шаром суміші або піску, потім кладуть наступний шар. Так можна вкласти не більше 3 шарів. Для зволоження торф'яно-перегнійної суміші й піску використовують такий розчин: 60 г суперфосфату та 40 г хлористого калію на 10 л води. За 3-4 дні після початку пророщення в паростків з'являється коріння, тоді бульби також зволожують поживним розчином. Пророщення на піску чи торф'яно-перегнійній суміші триває 15-20 днів.

При денній температурі не нижче 10 °С і нічній не нижче О°С картоплю можна пророщувати на свіжому повітрі в місці, добре освітлюваному сонцем. Спочатку настилають солому або торф шаром 10 см, потім розкладають бульби й пророщують їх 2-3 тижні.

Якщо погода нестійка, із заморозками, бульби можна пророщувати в штабелях торфу або перегною. На шар торфу укладають шар бульб завтовшки 8-10 см, потім шар торфу 5-6 см і так далі до 5-6 шарів.

Пророщені бульби перед садінням запилюють попелом з розрахунку 0,5 кг попелу на 100 кг бульб та обприскують розчином борної кислоти й мідного купоросу (по 1 г на 10 л води), використовуючи 1,5 л кожного розчину на 100 кг бульб.

Якщо немає можливості проростити бульби, можна пров'ялити й прогріти їх у день садіння на добре освітленому сонцем місці протягом 3-4 год.

Перед садінням слід перевірити, чи добре просохнув ґрунт. Якщо грудку землі кинути вниз, вона повинна розсипатися. Це свідчить про те, що вологість знизилася до потрібного рівня, а ґрунт прогрівся на глибині садіння до температури 5-8 °С. Якщо у визначений термін садіння пішли дощі, садіння потрібно перенести до підсихання ґрунту. Якщо ґрунт суглинний, то його температура на глибині 10 см на момент садіння має бути не нижче 8 °С.

Якщо ділянка під картоплю розташована в низині, бульби краще висаджувати на гребені й грядки. Гребені роблять за 3-5 днів до садіння. Формують міжряддя завширшки 50-70 см, із центру ґрунт відгрібають у рядок заввишки 25 см. При формуванні гребенів уносять органічні й мінеральні добрива, рівномірно закопуючи їх на глибину 15-20 см. Якщо добрива вносять до насипання гребенів, то ділянку перекопують, після чого формують гребінь. Грядки формують за 5-6 днів до саджання. Вони мають бути заввишки близько 20 см і завширшки 1,5 м із відстанню між грядками 80 см.

Глибина та рясність садіння вибираються залежно від сорту й структури ґрунту. При гребінному саджанні бульби закопують на глибину 8-10 см, на заплавних землях і торфовищах — на глибину 6-10 см, у місцях недостатньо зволожених — на глибину 14-16 см. Бульби ранніх сортів картоплі саджають рясніше, ніж пізніх. Дрібні бульби й верхівки саджають густіше, великі бульби — рідше. Можна розрахувати в такий спосіб: на 10 м2 ділянки витрачається 50-60 великих бульб, 60-80 дрібних, 600- 700 г верхівок.

Бульби вагою 50-60 г висаджують за схемою: 1 бульба на ділянку 60x25 см; бульби вагою 15-30 г за схемою: 1 бульба на ділянку 70x20 см. Чим родючіший ґрунт, тим рясніше садіння.

Після саджання картоплі ділянку потрібно розрівняти й розпушити. Через тиждень після садіння ґрунт знову розпушують граблями вздовж рядків. Розпушування повторюють із появою ґрунтової кірки й бур'янів. Якщо погода суха, розпушування проводять одноразове.

Як тільки з'являться сходи, їх підсапують. При гарному зволоженні ґрунту перше підгортання роблять, коли картоплиння виросте на 15-18 см. Якщо погода суха й спекотна, підгортання проводять на глибину 6-8 см. Якщо ґрунт важкий і перезволожений, підгортання проводять частіше. Підгортання повторюють кожні 12-15 днів.

Перед розпушуванням і підгортанням проводять підживлювання органічними добривами з додаванням аміачної селітри чи деревним попелом у суміші з землею. Можна використовувати суміш мінеральних добрив чи курячий послід. Якщо використовують калійні добрива, краще брати сірчанокислий калій. Картоплю пізніх сортів підживлюють двічі.

При весняних заморозках сходи картоплі можуть загинути, тому їх підсапують або вкривають плівкою.

У суху погоду слід забезпечити поливання з розрахунку 2-3 л води на кожен кущ картоплі. Ранні сорти картоплі поливають обов'язково. Перший раз картоплю поливають при розмірі бульб 1- 1,5 см, потім поливання повторюють кожні 10-12 днів, витрачаючи 15-20 л на 1 м2. Пізньостиглі сорти потрібно рясно (до 20 л на 1 м2) поливати під час цвітіння.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.