Сад і город (енциклопедія)

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ

ГОРОДНІХ КУЛЬТУР

ВИРОЩУВАННЯ КАРТОПЛІ ЗА ГОЛЛАНДСЬКОЮ ТЕХНОЛОГІЄЮ

Голландія — визнаний лідер в області картоплярства. Вирощування картоплі за технологією, розробленою голландськими фермерами, дозволяє різко збільшити врожай, знизити втрати при зберіганні. Для початку потрібно вибрати родючу ділянку, що містить у ґрунтовому шарі не менте 2-2,5 % гумусу. Повертати картоплю на колишнє місце рекомендують не раніше, ніж за 3-4 роки. Особливу увагу звертають на відбір насінної картоплі. Вона має бути високої якості, стовідсоткової схожості. Розміри бульб — 28-35, 35-45 та 45-55 мм. Перед садінням бульби пророщують. Спочатку їх прогрівають при температурі повітря 18 °С. Як тільки картопляні вічка прокльовуються й починають інтенсивно рости, температуру пророщення знижують до 8 °С, забезпечуючи водночас освітлення бульб. При такому пророщенні в насінних бульб утворюються міцні темно-фіолетові паростки, які на момент садіння повинні досягати 2-5 см.

Насінний матеріал має бути протруєний і загартований.

Навесні після перекопування ґрунт залишають, не розрівнюючи, поки не випарується зайва волога. Перед садінням картоплі ділянку перекопують на глибину 12-14см і розпушують.

Грядки картоплі розміщують із півночі на південь. Глибина закладення бульб — 6 см, відстань між бульбами в рядках — 30- 35 см, ширина міжрядь — 75 см. Насінна картопля садиться рідше, та, що йде в їжу, — рясніше. Ґрунт перед садінням має бути добре розпушений. Після того як картопля висаджена, над нею формують гребені, що вкривають бульби. Висота гребеня — 8- 10 см, ширина біля основи — 30-35 см. При такому саджанні бульби, які поступово розвиваються, формуються саме в гребенях.

На 14-18-й день після садіння проводять перший міжрядний обробіток. Він знищує більшість бур'янів, створює сприятливі умови для збільшення кількості бульб. Роблять його в такий спосіб: паростки картоплі, що вже з'явилися, із двох боків засипають гребінцем добре розпушеної землі, узятої з міжряддя. Загальна висота гребеня — 20-23 см. Такий гребінь є ідеальним середовищем для росту й розвитку картоплі. Формуються додаткові бічні кореневі пагони, на яких з'являються додаткові бульби. У вологу дощову погоду гребінь укривається кіркою завтовшки в 1-1,5 см. Ця кірка легко розтріскується, що полегшує циркуляцію повітря й створює достатній запас вологи без перезволожений.

Подальший міжрядний обробіток не потрібен, тому знижується небезпека ушкодження кореневої системи картоплі й перенесення вірусів та інших інфекційних захворювань.

При вирощуванні картоплі за голландською методикою необхідним є застосування гербіцидів для боротьби з бур'янами. Рекомендують використовувати препарат «Зенкор». Його застосовують із появою сходів картоплі, але до досягнення пагонами висоти більше 10 см.

Регулярно проводять обробки проти фітофторозу. Використовують хімічні препарати для боротьби з ним і колорадським жуком.

Перед збиранням урожаю проводять десикацію (хімічне видалення бадилля) або знищують картоплиння механічним способом — бранням. Після знищення бадилля картопляні бульби витримують у ґрунті 10-15 днів. За цей час вони остаточно визрівають, шкірка твердішає та міцніє, що підвищує схоронність картоплі.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.