Сад і город (енциклопедія)

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ

ГОРОДНІХ КУЛЬТУР

ПЕРЕЦЬ

Батьківщина перцю — тропіки й субтропіки Центральної та Південної Америки. Індіанці споживали його задовго до того, як про цю рослину довідалися європейці. Перша країна, куди був завезений перець у XV столітті, — Іспанія, а відтіля він поширився по всій Європі. До XVII століття відомі були тільки гострі сорти перцю, а потім в Угорщині та Болгарії були виведені солодкі сорти, які завоювали величезну популярність. У перці міститься багато легких для засвоювання вуглеводів, білків, яблучної та лимонної кислоти, солей міді, заліза, магнію. Але найголовніше в перці — високий уміст вітаміну С. Солодкі стручкові сорти перцю містять його в 5-6 разів більше, ніж цитрусові. Є в перці й каротин, за вмістом якого ця овочева культура може посперечатися з морквою. У зв'язку з тим, що в перці міститься багато фруктози, сахарози й глюкози, він є висококалорійним продуктом, придатним для дієтичного харчування хворих на цукровий діабет.

Перець — однолітня трав'яниста рослина, самозапильна, належить до родини пасльонових. Вимогливий до тепла й вологи, доброї освітленості. Оптимальна тривалість світлового дня — 12 год, при цьому досягається найкраща якість плодів і висока врожайність.

У зв'язку з тим, що перець — теплолюбна культура, його висаджують розсадою. Насіння на розсаду висівають при температурі від 21 до 28 °С.

Перець не переносить похолодання, навіть найлегші заморозки призводять до масової загибелі рослин.

Важлива умова для вирощування перцю — добра зволоженість ґрунту, тому що ця культура не переносить навіть короткочасного пересихання та перегрівання ґрунту. Ріст рослин припиняється, зав'язь опадає, плоди не утворюються або виростають дуже дрібними, неправильної, нехарактерної для сорту форми.

Перець потрібно висаджувати на родючому ґрунті, без надлишку азоту, тому як попередників не можна використовувати бобові. Найкраще вирощувати перець після огірків, кабачків, патисонів, ранньої капусти, повертаючи на колишнє місце не раніше, ніж через 3-4 роки. Ділянки вибирають відкриті, добре освітлені й такі, що прогріваються сонцем.

Перед переконуванням ґрунту вносять перегній і суперфосфат. На 1 м2 витрачають 2,5-3 кг перегною та 400-500 г суперфосфату. Перед глибоким розпушуванням ґрунт удобрюють аміачною селітрою.

Розсада до моменту садіння повинна мати вік 60-65 днів і утворити 6-7 справжніх листочків. Висаджують її, коли мине загроза весняних заморозків, а температура встановиться на рівні не нижче +13...+15 °С. Перед садінням розсаду загартовують, витримуючи на відкритому повітрі, висаджують у добре зволожений ґрунт із таким розрахунком, щоб поверхня ґрунту знаходилася на відстані 1-1,5 см від кореневої шийки. Відстань між рослинами в ряді для солодких сортів перцю має бути 20-25 см, а між рядами — 50-60 см, або розраховують площу живлення так, щоб на 1 рослину припадала ділянка 70x15 см або 70x30 см — на 2 рослини при саджанні їх в одну лунку.

Через 3-4 дні після садіння розсаду перевіряють, видаляють загиблі та ослаблені рослини, підсаджують до них нові й добре поливають. На момент формування 5-8-го справжнього листочка проводять пасинкування й прищипування.

Надалі догляд, за рослинами перцю здійснюють так само, як і за помідорами, приділяючи особливу увагу підтримуванню вологості ґрунту на необхідному рівні. Ґрунт систематично розпушують, рослини просапують. Протягом вегетаційного періоду проводять кілька підживлювань. Під час першого, яке проводять за 10-15 днів після садіння розсади у відкритий ґрунт, витрачають на 1 м2 15 г аміачної селітри, 20 г суперфосфату й 5 г калійної солі. Потім, залежно від стану рослин, підживлювання повторюють, однак азотні добрива вже не використовують, тому що вони підсилюють нарощування зеленої маси, перешкоджаючи утворенню плодів. За 1,5-2 тижні до дозрівання перець перестають поливати.

Збирають перець у міру дозрівання, а солодкі сорти в недоспілому вигляді кожні 3-4 дні. Щоб плоди добре збереглися, їх слід збирати ра30м із плодоніжками.

Рекомендовані сорти: Ювілейний 307, Подарунок Молдови, Новогогошари, Гогошари місцевий, Новочеркаський 35, Вікторія, Кристал, Рубіновий.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.