Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Сад і город (енциклопедія)

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ

ГОРОДНІХ КУЛЬТУР

БАКЛАЖАНИ

Батьківщина баклажана — Східна Індія, де його почали культивувати в її тисячолітті до н. е. Спочатку баклажани поширилися в Японії та Африці й тільки в XV столітті вони з'явилися в Європі, але як декоративна рослина. З XIX століття баклажани нарешті оцінили в Європі як городню культуру й з того часу їхня популярність тільки зростає.

Баклажани належать до родини пасльонових. Це — однолітня трав'яниста рослина з дуже гарними плодами характерного темного синьо-фіолетового кольору. До речі, саме через насичене забарвлення плодів баклажани, як і помідори, довгий час серед європейців уважалися отруйними.

Агротехніка оброблення баклажанів майже така ж, як і помідорів, але порівняно з останніми вони більш теплолюбні. Оптимальна температура для росту й розвитку баклажанів — +25...+30 °С.

При зниженні температури до +29 °С запилення, зав'язування та ріст плодів припиняються. При +13 °С ріст рослин припиняється, квітки й зав'язь опадають. Виходячи із цього, баклажани висаджують тільки розсадним способом при сталій теплій погоді.

Ґрунт для баклажанів має бути родючим, легким, слабокислим. Вони погано ростуть на солонцевому й засоленому , важкому глинистому й кислому ґрунтах, там, де рівень залягання ґрунтових вод високий.

Попередниками для баклажанів можуть бути всі овочеві культури, крім рослин родини пасльонових (перець, помідори, картопля). На одному місці баклажани вирощують 1 рік, а повертають на колишнє місце не раніше, ніж через 3-4 роки.

Ґрунт готують з осені, вносячи добрива в такій кількості: 3-4 кг перегною, 400-500 г суперфосфату, 100-150 г хлористого калію на 1 м2. Потім ґрунт глибоко перекопують, загортаючи добрива.

Навесні за 10-12 днів до садіння розсади готують грядку. Якщо ґрунт малородючий і важкий, додають пісок, щоб забезпечити гарний дренаж, 15-20 кг перегною, 2 столові ложки повного добрива й 2 склянки деревного попелу. Ґрунт перекопують, присипаючи добрива, поливають розчином коров'яку (1 л коров'яку на 10 л води), витрачаючи на 1 м2 3-4 л.

Перед садінням відведену під баклажани ділянку рясно поливають із розрахунку 40-50 л на 1 м2. 60-65-денну розсаду висаджують так, щоб площа живлення становила 70x70 см на одне гніздо з двома рослинами або 70x35 см на 1 рослину. На момент висаджування розсада повинна мати 6-8 справжніх листочків.

Через 3-4 дні рослини оглядають, видаляють загиблі та ослаблені рослини, підсаджують замість них свіжі й ще раз поливають, але не так рясно, як перед садінням.

Доглядають баклажани так само, як і перець. У період вегетації проводять міжрядні розпушування, прополювання, поливання. Для розвитку придаткових корінців рослини підсапують. Це зміцнює кореневу систему й сприяє підвищенню врожайності.

Приблизно через 10 днів після висаджування розсади в ґрунт проводять підживлювання. На кожен квадратний метр вносять 400- 500 г коров'яку чи пташиного посліду, по 10-15 г суперфосфату, азотних і калійних добрив. При зниженій родючості ґрунту або якщо спостерігається вповільнення росту й розвитку рослин проводять ще 1-2 підживлювання, але без використання а30тних добрив, які підсилюють ріст зеленої маси й відтягують поживні речовини від плодів.

Збирають баклажани, коли вони набудуть насиченого характерного кольору, до того, як плоди почнуть ставати бурими. Щоб овочі краще зберігалися, їх слід зрізати ра30м із плодоніжкою. Баклажани не можна залишати до настання заморозків, тому збирають їх вчасно.

Рекомендовані сорти: Донський 14, Карликовий ранній 921, Донецький урожайний, Довгий фіолетовий, Сімферопольський 105, Універсал 6, Ювілейний, Дністровець, Алмаз.









загрузка...

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.