Сад і город (енциклопедія)

СОРТОВЕ ОБРІЗАННЯ ЯБЛУНЬ

Яблуні сортів, які слабко гілкуються й у яких формуються розріджено-ярусні або чашоподібні крони, підрізають на 1/3. До них належать такі сорти: Банан зимовий, Салгірське, Аврора, Ренет шампанський, яблуні спурових форм.

Яблуні сорту Ренет Симиренка, Макінтош, Старк Ред Голд, Джонатан, Айдаред та інші сорти, що сильно гілкуються, підрізають на 1/4-1/5.

Яблуні, які належать до сортів, що гілкуються помірно, підрізають на 1/3-1/4, а якщо яблуня гілкується слабко, яруси можна розташовувати тісніше, при тому, що скелетних гілок формують більше.

Усі яблуні в період плодоносіння регулярно обрізають, щоб не знижувалася врожайність, не втрачали якості плоди. Найвимогливіші до обрізання карликові й спурові форми яблуні, такі як спуроза форма Делішеса й Голден Делішеса, а також деякі сорти на високорослих підщепах, наприклад Джонатан, Пепін лондонський, Таврія, які також вимагають щорічного ретельного й скрупульозного обрізання. У кільчаткових сортів при регулярному обрізанні багаторічні кільчатки-плодухи омолоджуються, що також стимулює плодоносіння. Чим вище дерево, тим нижчий ступінь обрізання. Пізньостиглі сорти потрібно підрізати обережно, особливо після початку плодоносіння. Слаборослі та спурові сорти яблуні вимагають сильнішого обрізання.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.