Сад і город (енциклопедія)
ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ
ГОРОДНІХ КУЛЬТУР
САВОЙСЬКА КАПУСТА
Ця культура, на жаль, мало відома в нас, хоча є сорти, пристосовані до наших кліматичних умов. Назву свою вона отримала від графства Савойя в Італії, звідки поширилася в усій Західній Європі. У нас відома з кінця XVIII століття, особливо популярна була в XIX столітті, а потім незаслужено забута. Для вирощування на присадибній ділянці рекомендуються сорти Віденська рання 1346, 30лота рання, Ювілейна 2170. Це скоростиглі сорти, які мають період вегетації 60-65 днів (Ювілейна), 106-110 (30лота) і 135- 140 днів (Віденська). Сорт Вертю 1340 — середньопізній, період вегетації 110 днів із моменту висаджування розсади.
30вні савойська капуста нагадує білокачанну, але качан у неї пухкий, листя ясно-зелене сильнопухирчасте, ніжне та еластичне, качан коротший, ніж у білокачанної.
У савойської капусти вдвічі більше білків, ніж у білокачанної, вона ніжніша й смачніша. Її використовують для приготування супів, начинки, а також смажать, тушкують. Савойську капусту не можна заквашувати.
Вирощують савойську капусту з розсади, строки посіву, схема садіння й догляд такі ж, як у середньоспілих сортів білокачанної капусти.
Савойська капуста дуже добре переносить посуху та холод.