Сад і город (енциклопедія)

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ

ГОРОДНІХ КУЛЬТУР

БРОКОЛІ

Однолітня рослина родини капустяних, завезена в країни Європи з Калабрії (місцевість у Італії). У XVI столітті броколі завезли до Німеччини, звідки вона поширилася в Європі й потрапила до України. Броколі називають спаржевою капустою, оскільки в зрізаної головки з пазух листочків виростають пагони, схожі на спаржу. 30вні броколі нагадує цвітну капусту з більш пухкими суцвіттями зеленого або фіолетового кольору. Містить усі вітаміни, провітамін А, білків у ній в 1,5 рази більше, ніж у цвітній капусті, а мінеральних солей — удвічі. У броколі вдвічі більше вітаміну С і в 50 разів більше каротину, ніж у цвітної капусти. Броколі призначається для дієтичного харчування людей, хворих на променеву хворобу.

 

У їжу броколі використовують як цвітну капусту, відварену та обсмажену.

Для вирощування на присадибних ділянках рекомендується ранній сорт Грін Спроутинг із періодом вегетації 30-35 днів після садіння розсади. Діаметр головки 8-10 см; ранньоспілий сорт Вітамінна, що дозріває за 100-110 днів після садіння розсади. Маса головки 200-300 г.

Броколі висаджують розсадним і безрозсадним способом. При вирощуванні безрозсадним способом насіння висівають із розрахунку 2-3 г на 10 мг у перших числах травня.

При вирощуванні розсадним способом насіння висівають на розсаду на початку лютого в південних районах і на початку березня — у північних районах. Розсаду висаджують у відкритий ґрунт у середині квітня за схемою: 1 рослина на ділянку 50x60 см. Відстань між рослинами 30-35 см, між рядами — 50-60 см.

Броколі дуже невибаглива, добре росте на легких супіщаних ґрунтах, чорноземах й опід30лених чорноземах, на заплавних ґрунтах і в низинах.

Ранні сорти визрівають наприкінці травня — на початку червня. Головки збирають до розпускання бутонів, зрізуючи їх із частиною стебла (10-15 см). Це стебло також їстівне. Через 10-12 днів після збирання центральної головки з пазух листочків знову виростають головки, які після дозрівання також зрізують. У такий спосіб броколі можна одержувати все літо.

З 10 м2 збирають 50-85 кг їстівної частини броколі.

Пізню броколі одержують, висіваючи насіння у відкритий ґрунт на початку липня за тією ж схемою, що й при саджанні розсади. У такий спосіб урожай одержують, починаючи із середини вересня й аж до заморозків.

Для одержання насіння розсаду висаджують якомога раніше за схемою: 1 рослина на ділянку 70x70 см. Головкам дають сформуватися, при правильному догляді в середині червня вони розходяться й на початку липня зацвітають. Насіння визріває наприкінці серпня — на печатку вересня. Для одержання достатньої кількості насіння висаджують 2-3 маткові рослини.

В іншому агротехніка вирощування броколі така ж, як і для цвітної капусти.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.