Сад і город (енциклопедія)

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ

ГОРОДНІХ КУЛЬТУР

ПЕКІНСЬКА КАПУСТА

Пекінська капуста здавна вирощується в країнах Східної Азії. Це однолітня трав'яниста рослина, що утворює розетку листя або м'який качан ясно-зеленого чи жовто-зеленого кольору. Пекінська капуста містить одну з найважливіших для людини амінокислот — лізин. Крім того, у ній є вітаміни В1, В2, РР, провітамін А, велика кількість вітаміну С. У їжу використовується свіжою, квашеною, консервованою та сушеною.

Пекінська капуста вимагає регулярного поливання й достатньої вологості ґрунту. Для вирощування рекомендуються наступні сорти: Хібінська 5 (вегетаційний період 20-25 днів після висаджування розсади), Чемпіон F1 (ранньоспілий, вегетаційний період 60-70 днів), Бокал (середньоспілий, вегетаційний період 70- 80 днів), Нозакі (середньоспілий, вегетаційний період 85-90 днів).

 

Висаджують насіння пекінської капусти у відкритий ґрунт у середині квітня з розрахунку 8-10 г насіння на 10 м2. Відстань між рядами 45 см. Коли з'являться сходи, проводять перше проривання, залишаючи між рослинами 5-10 см. Після утворення розетки проводять друге проривання, залишаючи одну рослину на 25x30 см. Насіння перед висіванням не замочують, висаджують його на глибину 1-1,5 см у вологий ґрунт і часто поливають.

Збирають капусту пекінську в міру дозрівання, зберігають при температурі +1...+2 °С не більше 10 днів. Якщо потрібко зберегти пекінську капусту на зиму, рослину викопують із корінням, підсушують кілька днів на свіжому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні, прикопують у піску щільно одна до одної в підвалі й зберігають при температурі 0...+2 °С. При надмірній вологості пекінська капуста зберігається погано, загниває. Якщо зберігати її правильно, свіжі качани можна використовувати до лютого-березня.

Щоб одержати насіння для власних потреб, маткові рослини вирощують безрозсадним способом, висіваючи насіння якомога раніше. Схема посіву така ж, як при вирощуванні для вживання в їжу. Після останнього проривання залишають одну рослину на 30 см рядка. У липні-серпні стручки, що містять насіння, стають бурими і починають дозрівати. Насіння сильно обсипається, тому збирати його слід обережно, краще не чекаючи повної зрілості. Прибрані стручки підсушують у добре провітрюваному приміщенні 8-10 днів, обмолочують, насіння ще раз просушують.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.