Сад і город (енциклопедія)

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ

ГОРОДНІХ КУЛЬТУР

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИРОЩУВАННЯ ОЗИМОГО ЧАСНИКУ

Озимий часник краще вирощувати на грядках. За місяць до висаджування під перекопування вносять органічні й мінеральні добрива з розрахунку 1 відро перегною або компосту, столова ложка подвійного суперфосфату, 2 столові ложки сульфату калію, 2 склянки деревного попелу на 1 м2. Після цього проводять глибоке перекопування, боронування, ділянку поливають. Зубки, головки першого року та бульбочки озимих сортів висаджують у останні 2 тижні жовтня. Перед висаджуванням зубки часнику сортують за розміром, садячи на 1 м2 180-200 г зубків. Зубки садять денцем униз і закопують на глибину 6-7 см. Відстань між зубками найбільшого розміру повинна становити 12—15 см, між великими — 10 см, між середніми й дрібними — 5-7 см. Після висаджування ґрунт мульчують перегноєм або торфом, шар якого повинен становити 2-3 см. У південних районах озимий часник висаджують у перші 2 тижні жовтня, але завжди до настання стійких холодів має минути 30-35 днів. У суху погоду часник після садіння поливають із розрахунку 10-12 л на 1 м2.

Навесні, як тільки часник починає проростати, його підживлюють рідким а30тним добривом. Готують розчин сечовини з розрахунку 1 столова ложка на 10. л води й поливають часник, витрачаючи 0,5 відра на 1 м2. Після підживлювання ґрунту дають підсохнути, а потім розпушують на глибину 2-3 см. Подальше розпушування проводять після кожного поливання або дощу.

У період активного росту й розвитку часник поливають раз на тиждень із розрахунку 12-15 л на 1 м2. Протягом вегетаційного періоду проводять ще 2 підживлювання. Перше підживлювання проводять у середині — наприкінці травня органічним добривом, можна використовувати суміш розчину курячого посліду (8 столових ложок на 10 л води) і нітрофоски (1 столова ложка). Підживлюють із розрахунку 5 л води на 1 м2. Через 10-15 днів проводять друге підживлювання фосфорно-калійними добривами.

Ознакою дозрівання не стрілкуватих сортів є масове пожовтіння й вилягання листя. Часник слід збирати відразу, починаючи з однозубок, вирощених із бульбочок. Потім збирають багатозубкові головки часнику. Збирання стрілкуватого часнику починають, коли обгортка суцвіття розтріскується, верхня луска стає сухою. Після збирання часник на тиждень залишають на грядці для просушування, потім обрізають, залишаючи 2-2,5 см, ще раз просушують при температурі 26-30 °С протягом 3-5 днів. На відміну від часнику, призначеного на насінний матеріал, часник, призначений у їжу, зберігають при температурі +2...+3 °С.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.