Сад і город (енциклопедія)

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ

ГОРОДНІХ КУЛЬТУР

БУРЯК

Буряк належить до родини лободових. Це дворічна трав'яниста рослина, батьківщиною якої є Середземномор'я. Відома з давніх-давен, до нас потрапила в X столітті через Візантію, а з XIII по XVII століття поширилася в усіх регіонах. Існують 4 основні культурні різновиди буряка: цукровий, кормовий, столовий і листковий (мангольд). Цукровий буряк був виведений тільки в XIX столітті. Коренеплоди столового буряка мають плескату, круглу або

конічну форму. Забарвлення в них від бурого і ясно-червоного до темно-фіолетового.

У столовому буряку містяться солі марганцю, кальцію, магнію, заліза, титану, бору, кремнію, барію; органічні кислоти — яблучна, винна, молочна та лимонна. Використовують у їжу буряк у будь-якому вигляді, молоде листя вживають у салати, овочеві супи.

Буряк вимогливий до структури й поживності ґрунту. Його посіви розміщають на супіщаних і суглинних чорноземах, на 2-й або 3-й рік після внесення органічних добрив.

Буряк є менш холодостійкою культурою, ніж інші коренеплоди, тому насіння висівають при стійкій температурі ґрунту не нижче+8...+10 °С.

Буряк належить до вологолюбних культур, але у зв'язку з тим, що він має потужну кореневу систему (до 2 м завглибшки й до 70 см у діаметрі), то найвища вологість ґрунту має бути в перший період росту. Надалі буряк досить стійкий до нестачі вологи, але в період достигання коренеплодів його слід поливати залежно від погодних умов із розрахунку до 15 л на 1 м2. Найкраща температура для росту коренеплодів — +16. ..+22 °С.

Ґрунт під посів буряка готують у такий спосіб: навесні його боронують або розпушують, за 10 днів до посіву вносять мінеральні добрива. Додають подвійний суперфосфат, суперфосфат і сульфат калію з розрахунку: 1 столова ложка на 1 м2, якщо ґрунт важкий, можна додати деревну тирсу, всипати 1,5 склянки деревного попелу та 0,5 чайної ложки борної кислоти.

Насіння перед посівом сортують, опускаючи в сольовий розчин, відкалібровують важкі, повні насінини, потім їх промивають у чистій воді. Висівають насіння на глибину 3-4 см рядами з відстанню між ними 25-30 см. Норма посіву — 20 г насіння на 10 м2. Перед посівом їх краще замочити на 3-4 доби в теплій воді. Після посіву буряк слід полити теплою водою (+28...+30 °С).

Через 5-7 днів, якщо температура ґрунту тримається на рівні +16...+18, і через 14 днів — якщо температура ґрунту тримається на рівні+8.,.+10 °С — з'являються сходи. З одного супліддя одержують 4-5 паростків. Коли утворюється другий справжній листочок, буряк проривають, залишаючи відстань між рослинами 3- 4 см. З появою 4-5 справжніх листочків проводять друге проривання, залишаючи 1 рослину на 6-8 см. Рослини, які видаляють при прориванні, можна пересадити, якщо вони добре розвинені й життєстійкі.

Під час росту й розвитку буряк підживлюють. Після утворення 3-4 справжніх листочків на 1 м2 вносять 3-4 л такого розчину: 1 столова ложка нітрофоски, 0,5 л коров'яку на 10 л води. Коли коренеплоди досягнуть 2,5-3 см у діаметрі, їх удруге підживлюють (з розрахунку 7 л на 1 м2) розчином повного добрива в суміші з курячим послідом. Між цими підживлюваннями дають позакореневі підживлювання розчином сечовини (1 столова ложка на 10 л води), яким обприскують рослину.

Догляд за посівами буряка полягає в регулярному розпушуванні ґрунту, боротьбі зі шкідниками та хворобами, своєчасному поливанні. Після кожного поливання або дощу ґрунт розпушують, щоб не утворювалася кірка.

Збирати буряк потрібно до заморозків, після викопування бурячиння обрізають, а коренеплоди кладуть у льох на зберігання.

Щоб виростити стійкі коренеплоди буряка, у ролі попередників слід використовувати редис, салат, ранню капусту, огірки, ранню картоплю. Після збирання цих культур ґрунт перекопують, уносять калійно-фосфорні добрива та висівають буряк.

Рекомендовані сорти: Бордо 237, Однопаростковий, Холодостійкий 19, Підзимній А-474, Несовський плоский, Кросбі єгипетський, Раннє чудо, Рось.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.