Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Сад і город (енциклопедія)

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ

ГОРОДНІХ КУЛЬТУР

МОРКВА

Це 30нтична городня культура родини селерових. Рослина дворічна, у перший рік життя утворює розетку листя й коренеплід, а на другий рік дає квітконіс із насінням. Морква надзвичайно багата на каротин — провітамін А, причому чим яскравіше забарвлення коренеплоду, тим більше в ньому каротину. У моркві також містяться вітаміни С, РР, групи В, солі калію, фосфору, вуглеводи. За поживністю й своїми смаковими якостями посідає перше місце серед коренеплодів.

Батьківщина моркви — Середземномор'я, де вона була відома ще в II тисячолітті до н. е. У нас з'явилася в XVI ст. і швидко поширилася як харчова та лікарська рослина. Моркву використовують при туберкульозі, геморої, нирковокам'яній хворобі, курячій сліпоті, анемії, сухості шкіри, як болезаспокійливий і протизапальний засіб. Включення моркви до харчування матерів, які годують немовлят, підвищує кількість грудного молока.

Як і всі коренеплоди, морква досить стійка до дії заморозків, але найбільш сприятливою температурою для росту та розвитку рослини є +15...+18 °С. Морква вимоглива до родючості ґрунтів. Погано росте на кислих і засолених, важких і середньоважких ґрунтах.

Морква, як і інші коренеплоди, є рослиною довгого світлового дня. При короткому дні її ріст і розвиток уповільнюється. При температурі +20.. .+22 °С в умовах недостатньої зволоженості ґрунту ріст моркви припиняється, смакові якості знижуються.

Морква належить до тієї групи коренеплодів, насіння якої проростає довго, сходи з'являються на 15-18-й день після посіву, тому важливо створювати сприятливі умови для росту й розвитку в цей період. Необхідно підтримувати вологість ґрунту, регулярно підживлювати рослину, видаляти бур'яни, розпушувати ґрунт у рядах і міжряддях.

Ґрунт під моркву готують у такий спосіб. Перекопують його на глибину 20. см, потім вносять мінеральні добрива з розрахунку 400-500 г суперфосфату, 300-400 г хлористого калію та 200-300 г сульфату амонію на 45110 м2. Потім ґрунт глибоко перекопують, додаючи добрива.

Насіння перед посівом потрібно підготувати. Для цього його намочують протягом 1-2 діб, а потім 3-5 днів пророщують при температурі+18...+20 °С, щодня змінюючи воду. Для підвищення врожайності можна насіння дражирувати, обробити його мікроелементами й стимуляторами росту. Не можна використовувати насіння, яке зберігалося більше 2 років, тому що воно втрачає схожість.

Морква краще росте на легких піщаних і супіщаних ґрунтах, тому у важкі й середньоважкі ґрунти слід додавати пісок або тирсу, змочену розчином сечовини, для поліпшення структури ґрунту.

Навесні підготовлений ґрунт розпушують, розмічають грядки, роблять поперечні борозенки завглибшки 2 см із відстанню між ними 12-15 см. Потім висівають насіння. Земля має бути вологою, пухкою, чистою від бур'янів. Сіють моркву двома способами: грядковим 3-4-рядковим, витримуючи відстань між грядками 35-45 см і між рядками 18-20 см. Якщо ґрунт родючий і чистий від бур'янів, моркву висівають широкосмуговим способом, без рядків і грядок, суцільною смугою у 12-16 см. Норма посіву 50 г на 1 м2, глибина закладення насіння — 1,5-2 см. Щоб під час розпушування міжрядь не ушкодити рослини до появи сходів, при посіві до насіння моркви підмішують насіння маякової культури, зазвичай салату або редису. Ці рослини сходять швидше, ніж морква, і позначають ряди.

Коли маякові культури дадуть сходи, міжряддя розпушують і посіви просапують. Після появи першого справжнього листочка моркву проріджують. Одночасно при проріджуванні висмикують рослини маякових культур, а з рослин моркви залишають тільки найбільші й добре розвинені на відстані 2-3 см.

Друге проріджування проводять через 2-3 тижні після першого, залишаючи одну рослину на кожні 4-6 см. Подальший догляд включає регулярне розпушування міжрядь, прополювання бур'янів, періодичне підживлювання моркви. Можна провести 2 підживлювання мінеральними добривами в такій суміші: 20-25 г аміачної селітри, 15-20 г хлористого калію, 30-40 г суперфосфату на 10 л води. Добре також підживлювати посіви моркви гноївкою або розчином курячого посліду. У цьому випадку сапою роблять борозну, і органічне ж добриво виливають у неї так, щоб відстань до рядка становила 10 см.

Один раз на 10-15 днів моркву рясно поливають, витрачаючи на кожні 10-15 м2 50-60 л води. Між поливами потрібно стежити, щоб ґрунт не пересихав, інакше коренеплоди перестануть розвиватися.

Дозрілу моркву збирають, відразу очищують від бадилля, обрізають верхівкову бруньку, відбирають дрібні, ушкоджені та хворі коренеплоди.

Зберігають моркву в сухому прохолодному приміщенні, пересипаючи піском. Для одержання більш стійких коренеплодів, моркву висівають улітку після попередників — салату, шпинату, редису, зеленої цибулі.

Ґрунт глибоко перекопують, рясно поливають, розпушують на глибину 5-8 см. Потім сіють насіння грядковим або рядковим способом на глибину 1,5-2 см, ґрунт притоптують.

Рекомендовані сорти: Нантська харківська, Нантська 4, Шантене сквирська, Шантене 2461, Незрівнянна, Марктгертнер, Бірючекутська 415, Лосиноострівська 13, Олімпія, Гаврилівська місцева, Паризька каротель, Вітамінна 6, НДІОГ 336.









загрузка...

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.