Сад і город (енциклопедія)

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ

ГОРОДНІХ КУЛЬТУР

РЕДЬКА

Цей коренеплід прийшов до Європи з Китаю. У Японії, Кореї та Китаї й дотепер зустрічається в дикорослому стані. З давнини редька відома не лише як харчовий продукт, але і як лікарська рослина, що використовується при захворюваннях шлунка, печінки, кишечника. Редька містить білки, цукор, вітамін С, солі калію, кальцію, заліза, магнію, сірки. Завдяки високому вмісту ефірних олій редька має характерний гіркувато-гострий смак. Використовується як протизапальний засіб і для профілактики застудних захворювань, тому що містить бактерицидні речовини. Чорна редька унікальна за вмістом вітамінів, мінеральних солей та ефірних олій.

Редька належить до родини капустяних. Це дворічна перехреснозапильна рослина. Розрізняють зимові й літні сорти редьки. Ранні літні сорти вирощують у однолітній культурі, а зимові сорти — у дволітній.

Редька добре зносить морози, тому коренеплоди можна зберігати в ґрунті. Зимові сорти висівають у середині червня, оскільки при більш ранніх посівах вони швидко йдуть у стрілку.

Редька вимоглива до родючості ґрунту й умісту вологи. Дляпосіву відбирають великі насінини. Зимові сорти висівають так само, як і моркву, глибина закладення навесні 2-3 см, а влітку З-4 см. Літні сорти сіють за схемою: 20-25 см між рослинами в ряді та 30-40 см між рядами. Насіння перед посівом не замочують.

Норма посіву — 6-7 г насіння на 10 м2.

Після утворення 3-4 справжніх листочків редьку проріджують, щоб відстань між рослинами в ряді становила 7-8 см (для весняних посівів), а для літніх — 5-6 см після першого проріджування, 10-12 см після другого проріджування. Догляд за редькою полягає в регулярному (кожні 10-12 днів до змикання рослин) розпушуванні ґрунту, прополюванні й поливанні. Розпушування ґрунту необхідне не тільки для кращої циркуляції повітря та збереження волори, але й для того, щоб рослина не йшла в стрілку, і для нормального утворення коренеплоду.

Збирають редьку в міру дозрівання, зимові сорти викопують перед заморозками й зберігають так само, як і картоплю.

Рекомендовані сорти: із зимових — Грайворонська 27, Зимова кругла чорна, Зимова кругла біла, Сквирська біла, Сквирська чорна; з літніх — Одеська 5.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.