Сад і город (енциклопедія)

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ

ГОРОДНІХ КУЛЬТУР

БРУКВА

Бруква з'явилася в результаті схрещування листяної капусти й ріпи. Її батьківщина — Середземномор'я, а в епоху Середньовіччя вона широко розповсюдилася в Західній Європі, де стала дуже популярною овочевою рослиною. До України бруква потрапила дуже пізно, на початку XX століття, і відразу почала використовуватися як харчова та кормова рослина.

У брукві міститься величезна кількість вітаміну С, мінеральних солей, близько 9 % цукру. Сік і коренеплоди використовуються як ранозагоювальний, протиопіковий, сечогінний і відхаркувальний засіб.

Брукву вирощують як пожнивну або повторну культуру, тому що при вирощуванні в ролі основної культури коренеплоди виходять занадто великими, твердими, рослини зацвітають.

Бруква росте переважно на супіщаних і суглинних нейтральних або слабокислих ґрунтах. Вона вимоглива до вологи, особливо в період утворення коренеплодів.

Бруква не витримує високих температур повітря й ґрунту. Висівають її насінням із нормою посіву 15-20 г насіння на 100 м2. Якщо брукву вирощують для споживання влітку, її сіють за схемою: 15-18 см — відстань між рослинами в рядах, 45 см — стань між рядами. Щоб одержати максимально великі коренеплоди, відстань у рядах роблять 30 см між рослинами, а міжряддя — 50-60 см.

Насіння брукви проростає при +2...+3 °С, найкраща температура для росту й розвитку — +15...+18 °С. Бруква — моро30тривка культура, її сходи здатні витримати заморозки до -З °С, дорослі рослини легко переносять зниження температури до -5 °С.

Для одержання високого врожаю під час усього періоду вегетації рослину слід регулярно та рясно поливати, оскільки на 1 частину ваги коренеплоду бруква споживає 60 частин води.

В іншому система догляду за бруквою така ж, як і за ріпою.

Для одержання насіння коренеплоди брукви, отримані в перший рік, висаджують у ґрунт. Вони утворюють квітконіс, цвітуть і дають насіння.

Вегетаційний період брукви становить 110-130 днів. Після збирання коренеплоди підсушують, зберігають у сухому прохолодному місці. Не можна закладати на зберігання підморожені коренеплоди, тому що вони псуються та гниють. 3 1м2 можна одержати 4-5 кг брукви.

Рекомендовані сорти: Червоносільська, Шведська.




Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити