Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Сад і город (енциклопедія)

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ

ГОРОДНІХ КУЛЬТУР

СКОРЦОНЕРА

Інші назви цієї городньої культури — чорний корінь, солодкий корінь, чорна морква, зміячка. Як овочева й лікарська рослина скорцонера відома вже понад 500 років. У коренеплоді скорцонери є речовина інулін, що перетворюється на фруктозу, тому скорцонера незамінна для людей, які страждають на цукровий діабет. Крім того, коренеплоди містять цукор, білок, вітамін С, солі фосфору, кальцію, калію, літію. Високий уміст солей калію дозволяє використовувати скорцонеру для лікування серцевих захворювань, солі кальцію, фосфору та заліза необхідні при нервових розладах, перевтомі, матерям-годувальницям.

Скорцонера — дворічна коренеплідна рослина родини айстрових. У перший рік життя вона утворює розетку листя і стрижневий корінь темно-брунатного або чорного кольору завдовжки 30- 35 см. На другий рік дає квіткову стрілку й утворює насіння. Стебло скорцонери гіллясте, заввишки до 1 м, квіти жовті. Рослина належить до самозапильних. Скорцонера — холодостійка та засухостійка рослина, але вимоглива до родючості ґрунту. Її потрібно висаджувати на родючих ґрунтах із глибоким орним шаром і нейтральною реакцією, скорцонера не переносить свіжого гною. Найкращі попередники — огірки, помідори, картопля й цибуля.

Скорцонеру розмножують насінням, висіваючи його навесні з розрахунку 10 г насіння на 1 м2. Відстань між рядами — 25- 30 см, між рослинами — 6-8 см. Глибина посіву — 2,5-3 см. Як тільки з'являться сходи, рослини проріджують, подальший догляд за скорцонерою такий же, як і за морквою. Необхідно стежити за чистотою ґрунту, знищувати бур'яни й регулярно розпушувати міжряддя.

Збирають коренеплоди пізно восени, але до заморозків. Скорцонеру викопують, просушують і зберігають у підвалах прикопаною в піску. Узимку можна використовувати коренеплоди для вигонки свіжої зелені за тією ж технологією, що й для селери.

Для весняного використання в їжу коренеплоди залишають на зиму в ґрунті, мульчуючи його шаром 10-15 см. Навесні коренеплоди викопують і використовують у їжу.

З метою одержання насіння відбирають здорові міцні коренеплоди, які освітлюють і пророщують, а потім висаджують так само, як і харчову скорцонеру. У стадії молочно-воскової спілості насіння скорцонери у великих кількостях роздзьобують птахи, тому рослину потрібно оберігати. Збирають насіння в кілька прийомів у міру дозрівання. Урожайність різних сортів скорцонери становить 4,5-6 кг із 1 м3.

Рекомендовані сорти: Звичайний велетень, Однолітній велетенський, Вулкан, Чорний Петер, Чорна Ліза.









загрузка...

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.