Сад і город (енциклопедія)

БОБОВІ КУЛЬТУРИ

СОЧЕВИЦЯ

Відома як городня культура з бронзового віку. Висока врожайність, збалансований склад білків і мінеральних солей, дешевина зробили її масовим овочем, який завжди був улюбленим на столі простого народу. Страви із сочевиці калорійні, добре засвоюються, тому в давнину використовувалися в харчуванні людей, зайнятих фізичною працею, сочевична юшка була основним продуктом солдатської кухні. За радянських часів асортимент вирощуваних городніх культур був дуже збіднений, сочевиця практично зникла з городів, але зараз її популярність відроджується. А в країнах Західної Європи вона ніколи не зменшувалася. Особливо люблять сочевицю в Німеччині.

За смаковими якостями сочевиця знаходиться на першому місці серед зернових бобових культур. Вона краще розварюється, смак у неї тонший, засвоюваність вища. Сочевиця містить 35 % білків, 60 % крохмалю, 2,5 % жиру. Білки, що містяться в сочевиці, засвоюються організмом краще, ніж білки тваринного походження. Сочевиця належить до однолітніх трав'янистих рослин. Стебло виростає до 55 см залежно від умов, листя ясно-зелене або темно-зелене, закінчується вусиками, квітки розташовуються на квітконосі в пазусі листя. Боби мають розмір від 0,6 до 2 см. Кожен біб містить 1-2 насіннячка завбільшки від 2,5 до 9 мм.

Вегетаційний період у сочевиці триває 75-115 днів. Насіння проростає при температурі. +4 °С, стійке до легких заморозків. Найкраща температура для росту й плодоносіння — +17...+22 °С. На 6-10-й день після посіву з'являються сходи, а через 45-55 днів сочевиця зацвітає та починає активно гілкуватися. Належить сочевиця до самозапильних рослин.

Сочевиця вимоглива до зволоженості ґрунту, але менше, ніж інші бобові. Найбільша кількість вологи необхідна їй у перший період росту та розвитку.

Ділянки під посів сочевиці мають бути розташовані на пухких суглинних і супіщаних ґрунтах, багатих на вапно. Небажано висаджувати її на важкі кислі й засолені ґрунти, у цьому випадку врожайність різко знижується.

Як і в інших бобових, на корінні сочевиці утворюються бульбочки, що містять бульбочкові бактерії. Ці бактерії зв'язують і накопичують у вигляді солей у ґрунті атмосферний азот, тому сочевиця е чудовим попередником для інших городніх культур. А для неї найкращими попередниками є культури, під які вносився свіжий гній, наприклад картопля або кукурудза.

Перед посівом у ґрунт вносять фосфорні добрива та сірчанокислий калій. Можна вносити їх і восени, під перекопування. Коли температура ґрунту на глибині 4-5 см підніметься до +5..+6 °С, беруться до посіву. Схема посіву — рядами з міжряддями 10- 15 см, глибина посіву — 3-5 см, норма посіву залежить від величини насіння. Вона становить 250-270 насінин на 1 м2 для великого насінного матеріалу й 270-320 насінин на 1 м2 для дрібного насінного матеріалу. Перед посівом ґрунт культивують, а після цього прикопують, щоб сочевиця краще проростала.

Після появи сходів проводять культивацію, надалі регулярно просапують рослину та в разі потреби поливають. Догляд за сочевицею потрібно проводити в другій половині дня, тому що вранці рослини бувають дуже тендітними та легко ушкоджуються.

Плоди сочевиці дозрівають нерівномірно, спочатку доспівають боби, розташовані якнайнижче, а верхні — в останню чергу. Збирають сочевицю тоді, коли нижні й більшість середніх бобів досягнуть товарної спілості. Зелене насіння залишають дозрівати у валках.

Рекомендовані сорти: Білоцерківська 24, Дніпропетровська З, Новий Місяць, Петровська 4/105, Талліннська 6, Пензенська 14, Петровська ювілейна, Степова 244.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.