Сад і город (енциклопедія)

ПРЯНІ РОСЛИНИ

КМИН

Кмин вирощують в основному для одержання ароматного насіння. Ці прянощі використовуються при готуванні м'яса, риби, хліба, кондитерських виробів. Дуже корисний свіжий кмин для сільськогосподарських тварин, його згодовують при кольках, метеоризмі, порушенні бродильних процесів кишечника. Висіваючи кмин, слід пам'ятати, що насіння цієї пряної культури є найсильнішою отрутою для птахів, тому потрібно застосовувати засоби відлякування останніх.

Кмин — дворічна трав'яниста рослина. Стебло досягає висоти 80 см. Найкращі ґрунти для вирощування кмину — суглинні та супіщані, добре зволожені.

Кмин — холодостійка рослина, але вимоглива до внесення мінеральних добрив, особливо добре реагує на азотні. Ґрунт обробляється так само, як для всіх городніх культур, які висівають навесні. Обробіток починають з осені, уносячи мінеральні добрива перед основним перекопуванням з розрахунку 15-20 г сульфату амонію, 35-40 г суперфосфату та 15-20 г хлористого калію на 1 м2.

Як тільки ґрунт розмерзнеться, роблять посів насіння грядковим способом з відстанню 15 см між рядками й 45 см між грядками або рядковим способом з відстанню між рядами 45 см. Глибина посіву — 1-2 см, витрата насіння на 1 м2 — 0,6-1 г.

Обробка й догляд за кмином нескладні. Потрібно вчасно видаляти бур'яни, розпушувати ґрунт, у суху й спекотну погоду проводять 1-3 поливи. Після появи сходів кмин проріджують, залишаючи по одній рослині на 10-15 см. Висівають його 1-2 рази за се30н.

Там, де кліматичні умови не занадто сприятливі, кмин вирощують розсадним способом, висаджуючи у відкритий ґрунт 35-денну розсаду. Надалі доглядають за ним так само, як і за насінними посівами.

У зв'язку з тим, що кмин вирощують в основному для одержання насіння, слід пам'ятати, що насіння він утворює лише на другий рік життя. Восени проводять глибокі розпушування міжрядь, уносять мінеральні добрива за схемою, наведеною вище. На другий рік кмин дає квіткове стебло та квіти. Насіння дозріває не одночасно й швидко обсипається, тому збирають його вибірково, у червні-липні, зрізуючи побурілі 30нтики. Потім їх досушують під навісом, дають дозріти, обмолочують і провіюють насіння.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.